Srbija vs. pandemija: Raste broj IZLEČENIH, sva obolela DECA su DOBRO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

U Srbiji se od početka pandemije koronavirusa do sada oporavilo više od 1.000 obolelih, dok je među zaraženima oko 30 dece i, što je najvažnije, sva deca su dobrog zdravstvenog stanja.

Član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, imunolog Srđa Janković, rekao je da je u Srbiji zaraza koronavirusom potvrđena kod oko 30 dece, ali da nijedno dete nije bilo teže obolelo.

Janković je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da su u dečijoj bolnici “Dr Dragiša Mišović” trenutno hospitalizovane tri bebe, a da je dosad bilo ukupno oko 30 dece pozitivne na koronavirus.

“Najvažnije da su sva deca dobro, da su kod dece blagi simptomi ili ih nema uopšte, tako da se naša iskustva slažu sa iskustvima svuda u svetu”, naglasio je.

Ono što, kako je rekao, narušava tu lepu sliku je da postoji vrlo mala verovatnoća da se kod dece ipak javi teža klinička slika u sredinama gde je veliki broj ljudi zaražen.

“U svetu se viđaju i teža oboljenja, ali da – deca su zapravo najotpornija na ovu bolest, i hvala Bogu, nismo imali teže obolelu decu”, rekao je Janković.

Govoreći o udruženim bolestima, tzv. komorbiditetima, Janković je istakao da kada se kaže da je neko preminuo od Covida-19, to znači da je preminuo od posledica te bolesti. Ukoliko je neko preminuo od posledica oboljenja koje ima, a pozitivan je na koronavirus, on se ne ubraja u umrle od Covida-19, objasnio je on.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je od COVID-19 izlečeno 1.025 pacijenata. Ta brojka već nekoliko dana uzastopno raste.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: N1, BIZLife

Foto: BIZLife