Srbiji neophodna VAKCINA protiv infekcija izazvanih HPV-om

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci  Evropske mreže registara za rak.

Izazivač ovog tumora je humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro 2/3 svetske populacije. Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, javnost još jednom treba da zna da postoje mere kako bi se stalo na put umiranju žena od raka grlića materice, I SVET IH KORISTI.

Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i na duge staze iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.

„Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, ćerke, sestre i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV-om za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije“, upozorava prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa – onkologa Srbije.

Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu. Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu i zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu.

“Vakcina protiv HPV-a koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima“, kaže prof. dr Mandić.

Srbija je I DALJE bez vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV-om, ali je i slab odziv žena na redovne ginekološke preglede U OKVIRU SEKUNDARNE PREVENCIJE.

Iako naša zemlja već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, trenutno se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga. Iako je još 2017. godine donet novi Program imunizacije u Republici Srbiji gde je ova vakcina postavljena u kategoriju preporučenih,  imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV-om nije počela.

U okviru ovonedeljne kampanje prof. dr Mandić poručuje:

„Poštovane dame, neka vam ova nedelja bude podsetnik da pomislite nekada na svoje zdravlje od silne brige za najbliže. Rak grlića materice je bolest koja se može prevenirati, ali o tome odlučujete vi. Struka je svoje rekla.“

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay