Šta je gestacijski dijabetes i kako on nastaje? (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Trudnoća se određuje kao dijabetogeno stanje. Svojim rastom, posteljica produkuje sve više hormona koji izazivaju insulinsku rezistenciju. Gestacijski dijabetes se otkriva u drugom ili trećem trimestru, objašnjava prof. dr Svetlana Vrzić – Petronijević.

“Trudnoća je stanje u kom postoji izvesni stepen insulinske rezistencije, koja sa odmicanjem trudnoće raste. U slučajevima kada glukozna intoleracija prevaziđe fiziološke pragove  govorimo o gestacijskom dijabetesu”, kaže dr Vrzić – Petronijević.

Ukoliko se kod ginekologa javi sumnja za pojavu gestacijskog dijabetesa već u prvom trimestru, najverovatnije se radi o pregestacijskoj intoleranciji glukoze koja zapravo ne menja sam pristup u toku same trudnoće, ali treba povesti naročito računa, jer može biti povezana sa nekim komplikacijama.

“Već prilikom prve kontrole, trebalo bi ispitati nivo glikemije i glikoziliranog hemoglobina. Ukoliko je on iznad 6,5 procenata treba posumnjati na prikriveni dijabetes, tj. pregestacijski ili preegzistirajući dijabetes melitus”, dodaje dr Vrzić – Petronijević.

Dodatnim testovima u vidu oralnog testa opterećenja glukozom treba pristupiti i u slučajevima vrednosti glikoziliranog dijabetesa između 5,7 i 6,5 procenata kada su prisutni faktori rizika za gestacijski dijabetes.

“Faktori rizika su pre svega porodična predispozicija za dijabetes melitus ili gestacijski dijabetes melitus u prethodnoj trudnoći. U riziku su i trudnice koje su već rodile makrozomičnu decu ili decu sa kongenitalnim malformacijama, one kod kojih je u prethodnoj trudnoći nastala iznenadna fetalna smrt, u situacijama kada je sama trudnica bila makrozomična kad se rodila i naravno veliki faktor rizika predstavlja starosno doba trudnice. Zbog toga mi ovde u zemlji možda imamo povećanu incidencu gestacijskih trudnica prosto zbog toga što imamo povećanu incidencu trudnica koje ostaju gravidne u poodmaklom životnom dobu”, ističe dr Vrzić – Petronijević.

Komplikacije koje nastaju kao posledica gestacijskog dijabetesa su brojne. Vaskularne i kardiovaskularni problemi i hipertenzija su samo neki od njih, upozorava prof. dr Vrzić -Petronijević.

“Gestacijski dijabetes povezan je sa povećanom incidencom komplikacija. Neke od njih su pojava preeklampsije, makrozonične dece, polihidramnija, komplikacija tokom trudnoće od samih fetusa koje diktiraju način na koji će se sama trudnoća voditi i naročito na koji će se način ova trudnoća završiti, a zatim kakvo će to biti dete nakon rođenja.”

Više o ovoj temi možete pogledati u ovom videu:


Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay