Šta treba znati o dentalnom turizmu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kada razmišljate o turizmu, verovatno mislite na leškaranje i odmaranje na tropskoj plaži, ispijanju koktela, sunčanju ili istraživanju poznatih turističkih atrakcija u vidu kulturnih i istorijskih spomenika, galerija, muzeja, tvrđava, arheoloških nalazišta ili velikih šoping molova u inostranom gradu.

Možda ćete se začuditi ukoliko vam kažemo da postoji jedna specifična vrsta turizma, o kojoj se sve više govori, a to je stomatološki ili dentalni turizam. Ukoliko niste upoznati sa ovom pojavom i čini vam se vrlo čudnovato, možda vam je možemo približiti poređenjem sa posetama banjama u našoj zemlji. Dakle, idete u banju kako biste poboljšali svoje zdravlje, ali ujedno imate i priliku da se upoznate sa tim delom naše zemlje.

Elem, kada je reč o dentalnom turizmu poenta je da takozvani “zubni turisti” putuju u inostranstvo kako bi dobili odgovarajaću stomatološku negu. Dentalni turizam nije isto što i obična stomatološka intervencija. Ovo “turizam” ne nalazi se u nazivu bez razloga.  A, evo zašto. Dentalni turizam podrazumeva uslugu u stomatološkoj ordinaciji (oralna hirurgija, estetska stomatologija, stomatološka protetika, implantologija, mobilna protetika…), a pored lečenja i odlične stomatološke nege, pacijenti uživaju u lepotama nepoznate destinacije, baš kao i svi ostali “obični” turisti.

Popularne destinacije

 Mnogo je zemalja koje važe kao destinacije pogodne za medicinski turizam, koji obuhvata i dentalni turizam. Najpoznatije su Meksiko, Kostarika, Argentina, Malezija i Tajland, kako se navodi u jednom istraživanju u kome je prezentovana i detaljna statistika. I naša država polako postaje sve popularnija po tom pitanju, pa tako stomatološke ordinacije u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim mestima sve češće nude ovu uslugu.

Zbog čega se ljudi odlučuju za dentalni turizam?

Ovi turisti, odnosno pacijenti putuju van svoje države ili grada pre svega zbog povoljnijih cena stomatoloških usluga. U većini ekonomski razvijenim zemljama zdravstvene usluge jesu veoma skupe, pa se ljudima iz tih zemalja često više isplati da kupe kartu do druge države i tamo traže pomoć i zdravstvenu negu. Suština je da je u državama u kojima je razvijen dentalni turizam, kvalitet stomatoloških usluga na istom nivou, ali su cene znatno povoljnije. Dakle, dentalni turisti traže stomatološku negu i tretmane u manje razvijenim zemljama kako bi uštedeli novac, a uz to dobili podjednako kvalitetnu uslugu.Tržište i ekonomska situacija u manje razvijenim državama čini da stomatološke usluge, i pored odličnog kvaliteta, budu značajno jeftinije u odnosu na iste usluge u razvijenim državama.

Dentalni turizam u Srbiji

Kao što smo već i rekli, naša država zauzima sve važnije mesto na mapi dentalnog turizma. Osim direktne koristi za stomatološke ordinacije, ovaj vid turizma, kao i svaki drugi, utiče pozitivno na ekonomiju mesta koje turisti obilaze, ali i na celu državu. Sve je više pozitivnih komentara o radu naših lekara i stomatologa, što svakako doprinosi boljem ugledu struke, ali i države.

Pacijentima koji dolaze u našu zemlju najčešće bude organizovano sve. Na raspolaganju imaju vodiče koji ih u svakom trenutku mogu informisati o tome gde treba ići, šta videti, gde se najbolje jede, a gde je najbolji provod. Trenutno je Beograd najpopularnija destinacija u Srbiji, a pacijenti najviše obilaze Kalemegdan, Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle, Adu Ciganliju, Skadarliju…

Pored ovoga, pacijenti imaju priliku da upoznaju i noćni život u Beogradu. Zahvaljujući domaćim vodičima, ali i sve većem broju komentara koje na internetu ostavljaju turisti, odabir restorana, kafića i klubova je veoma olakšan.

Naravno, najvažnije od svega je stomatološka usluga zbog koje su i doputovali. Na internetu postoje stranice koje opisuju šta sve nude stomatološke ordinacije koje su nude uslugu dentalnog turizma. Treba posebno obratiti pažnju na sertifikate koje ima stomatološka ordinacija, treba čitati o lekaru, o njegovim radovima i nagradama, kao i o cenama usluge.

Takođe, važna stavka u ponudi je organizacija smeštaja za pacijente tj. turiste. Mnoge ordinacije nude i ovu uslugu, ali i bez nje je sada mnogo lakše pronaći odgovarajući smeštaj. Na internetu se nalazi ozbiljna ponuda smeštaja, koja pre svega obuhvata hotele, ali i apartmani u Beogradu i drugim delovima Srbije zauzimaju značajno mesto. Dobra stvar je to što se mogu pogledati celokupna ponuda, fotografije, ali i komentari prethodnih gostiju.

Dakle, pacijenti mogu dobiti kompletnu uslugu – od dočeka na aerodromu i prevoza do izabranog smeštaja, preko stomatološke usluge, do organizovanja slobodnog vremena i povratka na aerodrom.

Izvor: PR tekst

Foto: Pixabay