Stigao ROBOTIZOVANI sistem testiranja na COVID-19

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Srbija će ubuduće moći da testira na koronavirus više uzoraka nego ranije, zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija.

Zahvaljujući tome, epidemiolozi u Srbiji moći će brže da kontrolišu širenje bolesti COVID-19 koju izaziva novi korona virus, saopštio je EU info centar.

Među opremom koju je EU donirala nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji znatno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim, navodi se u saopštenju.

Testiranje uzoraka na korona virus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Te laboratorije, kako se navodi, namenjene su i opremljene za ispitivanje bezbednosti hrane, ali imaju i kapacitete za proveru prisustva virusa kroz PCR testove.

U izgradnju i opremanje referentne laboratorije u Batajnici EU je uložila 7,5 miliona, a Srbija tri miliona evra.

U dodatno testiranje na korona virus biće uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala, navodi se u saopštenju.

Prema rečima šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno, ocenivši to kao “neverovatan uspeh”.

“Izuzetno sam srećan što vidim da ova laboratorija koju je finansirala EU sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije. Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno testiranje uzoraka na korona virus”, kazao je Fabrici.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: screenshot