SZO isključuje lek protiv malarije iz studije za lečenje COVID-19

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da će privremeno iz svoje globalne studije o lečenju COVID-19 privremeno izostaviti lek protiv malarije hidroksihlorokin.

Iz SZO su naveli da to rade jer njihovi stručnjaci moraju da pregledaju sve dostupne dokaze do danas.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je izjavio da uzima taj lek kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen koronavirusom, iako njegovo dejstvo protiv te infekcije nije dokazano.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je, na osnovu teksta u naučnom časopisu Lancet, odlučeno da se “privremeno pauzira” sa istraživanjem tog leka u njihovoj probnoj studiji koja se bavi lečenjem bolesti izazvane koronavirusom.

U tom tekstu objavljenom prošle nedelje navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksihlorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

“Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksihlorokina i hlorokina za lečenje Kovid-19”, rekao je on i dodao da su ti lekovi i dalje prihvatljivi za lečenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini lečenja COVID-19 uključuju lek remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksihlorokin kod nekih pacijenata može da ima ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv novog koronavirusa.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP