„Trikovi“ koje svaki roditelj mora da zna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Biti dobar roditelj je vrlo težak zadatak, ali se sve može naučiti. Da bi dete raslo u zdravoj sredini i razvilo samopouzdanje, valjalo bi da primenite neke od „pozitivnih vežbi“.

Međutim, mnogi roditelji nisu najsigurniji odakle da počnu. Evo nekoliko „trikova“ kako pozitivno da utičete na svoje dete sa odgovarajućom dozom podrške:

– Deca vole da se drže za ruke, „maze“ i grle. Pružite im toga što više.

– Deca su često nemirna kada im je dosadno. Pokušajte da ih zainteresujete fizičkom aktivnošću i aktivnostima na igralištu.

– Postavite jasne granice. Okupite se svi porodično i prodiskutujte o pravilima ponašanja. Slobodno recite deci sa kojim će se posledicama susresti ukoliko prekrše pravila. Pravila treba da budu kratka, jasna. Upotrebljavajte potvrdne fraze umesto negacije („Ostani blizu oca u prodavnici“ umesto „Nemoj da si se odvojio/la od nas“).

– Imajte realna očekivanja. Sva deca su nemirna s vremena na vreme, i neizbežno je da ćete nekada morati da adekvatno disciplinujete svoje dete. Ako se trudite da budete savršen roditelj, samo ćete se nervirati bez potrebe.

– Deci treba pozitivna pažnja. Ako ne dobiju pozitivnu pažnju, vrlo je verovatno da će zatražiti negativnu. To se dešava zato što je negativna pažnja ipak pažnja. I svaka pažnja je bolja od ignorisanja. Ne zaboravite da komunicirate sa svojim detetom.

– Kažnjavanje deteta nije efikasno kao kada sa njim razgovarate i uključite i neku nagradu.

– Roditelj je detetov prvi primer! Zamislite da vaša deca kopiraju sve što vi kažete i radite. Ako se ne ponašate odgovarajuće, nesvesno im dajete dozvolu da se ponašaju isto.

– Izbegavajte da ispoljavate negativne emocije pred vašim detetom, poput sarkazma, ismevanja i ljutnje. Negativnost će samo napraviti goru situaciju.

Izvor: BIZLife/Thrive Global

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    Psihološko roditeljstvo preteruje sa savetima kako da se roditelj ponaša
    prema detetu. Sve što je preterano neće imati uspeha. Decu treba voleti
    negovati i pustiti ih da odrastaju u zdravom okruženju, a što se pažnje tiče,
    moraju naučiti i da je pruže drugima oko sebe.