U BG stižu još dva aviona: Opremu kupila Srbija, prevoz plaća EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Na aerodrom „Nikola Tesla“ danas su sletela još dva aviona, koji prevoze medicinsku opremu i materijal koju je Srbija obezbedila za borbu protiv pandemije KOVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći u hitnim situacijama kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv KOVID-19.

Ovi letovi, koje je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala, jer je korišćenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeni su dragoceno vreme i troškovi.

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima. “Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo!” izjavila je Joksimović.

„Čitav svet bori se protiv KOVID-19 i ovo su teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost. Sa Srbijom svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva, imamo ukupno četiri teretna aviona do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19. Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje“, kaže šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila očekuje se da sleti sutra.

Izvor: BIZLife

Foto: screenshot