U EU svako za sebe: Dok nekima NESTAJE lekova, drugi ih GOMILAJU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova za lečenje obolelih od COVID-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozoravaju agencija za lekove i farmaceutski sektor.

Uprkos pozivima na solidarnost, mnoge od 27 zemalja Evropske unije posegnule su za protekcionističkim merama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.

“Neke članice EU naznačile su da im ponestaje određenih lekova koji se koriste za lečenje obolelih od COVID-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice”, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Nedostaje uglavnom lekova koji se koriste u lečenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom, uključujući lekove koji se koriste na intenzivnoj nezi, poput anestetika, antibiotika i relaksanata, kako bi pacijenti mogli disati pomoću respiratora.

Prošle nedelje je grupa velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barselonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći lečiti obolele od COVID-19 ako se ograničenja u trgovini lekovima ne uklone, navodi Rojters.

Na početku epidemije EU se suočila s kašnjenjem isporuka lekova zbog poremećaja u snabdevanju iz Kine i indijske zabrane izvoza.

Danas najveće smetnje u snabdevanju izazivaju same zemlje članice, upozorili su zvaničnici farmaceutske industrije.

“Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo, ali zalihe su često prevelike i neke zemlje kojimaće biti potrebne, ostaće zakinute”, upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lekova u EU “Lekovi za Evropu”.

Mnoge zemlje su takođe ograničile izvoz lekova koji se smatraju ključnim za vreme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe.

Evropska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala da li su mere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je portparolka EK.

Dodala je da se ograničava i izvoz medicinske opreme i uređaja.

“Sada smo usredsređeni na spašavanje života, nije vreme da se ograničava izvoz lekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umesto da se podeli”, poručila je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP