U Rusiji sve više ZARAŽENIH: Dnevno oboli 10 hiljada

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

U Rusiji i dalje raste broj zaraženih koronavirusom, pošto je za poslednja 24 sata obolelo još 10.633 osoba, saopštio je ruski krizni štab.

Ukupan broj obolelih u Rusiji dostigao 134.687. Ozdravilo je ukupno 16.639, a umrlo 1.280 osoba, pokazuju i zvanični podaci na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Prema statistici kriznog štaba i podacima objavljenim na sajtu stopkoronavirus.ru, u Moskvi je inficirano ukupno 68.606 osoba, a samo za poslednja 24 sata 5.948.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je, međutim, da je realna slika da je u glavnom gradu zaraženo dva osto stanovnika, što je oko 250.000 ljudi.

Šef informativnog centra kriznog štaba Aleksandar Mjasnikov je, komentarišući izjavu Sobjanjina, rekao da je reč o “realnom broju” zaraženih u skladu sa matematičkim prognozama, zasnovanim na sprovedenim testovima.

“Treba razumeti o kojim je ciframa reč. Realan broj niko ne zna osim Gospoda Boga. Mi govorimo o broju otkrivenih pacijenata po broju urađenih testova. Čak je i detetu jasno da je broj zaraženih desetine puta veći”, kazao je Mjasnikov.

Prema rečima ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, neistina je da u ruskim bolnicama nema mesta i da ponestaje lekova.

Ruski medicinski kapaciteti su ogromni, samo u sistemu ruskih železnica ima 2.700 bolnica, tako da ne odgovara istini da nema mesta u zdravstvenim ustanovama i da ponestaje lekova, rekao je Lazanski za RTS.

Ambasador Srbije u Moskvi smatra da je koronavirus zakasnio na prostor Rusije.

“Oni sad vrh pandemije tek očekuju u prvim danima maja i verovatno do sredine maja zbog toga je i tako veliki skok inficiranih. Sve do 10-12.000 je, što se tiče broja stanovnika Rusije i ogromnog prostora Ruske Federacije, relativno podnošljivo i pod kontrolom”, kazao je ambasador Lazanski.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta, BIZLife, RTS

Foto: Beta/AP