Za udžbenike: 23 miliona stanovnika, 438 zaraženih i 6 mrtvih. KAKO?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

S obzirom na to da epidemija u našoj zemlji uveliko jenjava, postavlja se neizbežno pitanje: Kako ćemo živeti posle koronavirusa?

Do sada smo od drugih zemalja sveta mogli da vidimo kako se boriti protiv ovog virusa, ali ne i kako živeti posle njega.

Ipak, postoji zemlja koja se statistički gledano, najbolje nosi s pandemijom, kako u jeku, tako i sada, kada brojke miruju.

Nijedna druga zemlja nije bila tako ugrožena kao što je to bio Tajvan, prenosi Dojče Vele. Od kineske obale je ova zemlja udaljena samo 130 kilometara. Nekoliko stotina hiljada Tajvanaca živi u samo Kini, a prošle godine je preko dva miliona Kineza posetilo ovu ostrvsku državu.

Uprkos tome, na Tajvanu je dosad zabeleženo samo 438 slučajeva zaraze i šest umrlih od posledica – na 23 miliona stanovnika.

„Za razliku od praktično bilo koje druge zemlje, Tajvan je zadivljujuće savladao prvi talas koronavirusa”, kaže Rajan Has, stručnjak američkog Brookingsa.

Kako Dojče Vele prenosi, tajna Tajvana verovatno leži u brzoj reakciji. Još u decembru prošle godine kada su se pojavile prve vesti o tajanstvenoj upali pluća u Vuhanu, na Tajvanu se upalio znak za uzbunu.

Bez pravovremenog odgovora od SZO

Tajvan je 31. decembra obavestio Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o opasnosti prenošenja koronavirusa sa čoveka na čoveka, u vreme kada se u Kini situacija još nije dovoljno ozbiljno shvatala. Međutim, na ovaj mejl niko nije odgovorio, prenosi Dojče Vele.

S obzirom na to da Kina još uvek smatra da Tajvan deo njene teritorije, ova ostrvska zemlja nije članica SZO. Nakon što je 2016. u Tajvanu na vlast došla predsednica Caj Ingven koja je posebno kritična prema Kini, SZO toj zemlji više ne dopušta ni posmatračku ulogu – na pritisak Kine.

Istog dana kada je Tajvan poslao mejl SZO, vlasti su iz predostrožnosti na aerodromima počele da mere temperaturu putnicima iz Vuhana. Tri sedmice kasnije nikome iz Vuhana nije bio dopušten ulazak u zemlju. Početkom februra su se zatvrole granice za sve Kineze a u martu i za skoro sve strance.

Ove rane zabrane ulaska u zemlju su se pokazale kao vrlo delotvorna mera, pokazale su brojke.

„Tajvan je pokrenuo vrlo uspešnu javnu zdravstvenu reakciju što je vidljivo i iz brojki”, rekao je direktor SZO za hitnu pomoć Mihael Rajan, preneo je Doce Vele.

Mere i nakon ukidanja strogih restrikcija

Život u Tajvanu, i pored tako niskih brojki, i dalje nije kao pre virusa.

U svim javnim prevoznim sredstvima je zaštitna maska obavezna. Taksisti smeju odbiti putnike ako ne nose zaštitu.


Svuda se poštuje 1,5 metara razmaka a restorani i kafići osiguravaju dovoljno razmaka između stolova. U zatvorenim prostorima je dozvoljeno okupljanje do 100, a u otvorenim do 500 osoba. U školama, ali i na ulazima u banke, pošte i radnje – meri se temperatura i dezinfikuju ruke. Na aerodromima i železničkim stanicama su postavljeni uređaji koji putnicima automatski mere temperaturu.

Oni koji dolaze u Tajvan, moraju 14 dana u samoizolaciju. Na aerodormu moraju da pokažu svoj telefon kako bi vlasti mogle da utvrde njihov GPS signal i tako kontrolišu prdržavanje karantina, prate svaki korak tokom tih dve nedelje.

Posebnim korona-taksijima, koji se nakon svake vožnje kompletno dezinfikuju, novopridošli se prevoze do mesta karantina odnosno samoizolacije. Ako se GPS signal prekine – recimo zbog lošeg signala ili ako se istroši baterija, brzo dolazi policija. Vlasti dva puta dnevno zovu da provere da li je osoba zaista pored svog telefona.

Kazne za nepridržavanje su drastične: od tri do 30.000 evra.

Izvor: DW

Foto: Pixabay