Zašto ne bismo smeli da pijemo KAFU nakon treninga?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kada ožednite nakon neke intezivne aktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla ili treninga u teretani, lako možete da posegnete za pogrešnom stvari.

Treba biti oprezan, jer neki napici vam mogu doneti više štete nego koristi i smanjiti pozitivne učinke treninga.

Evo koja pića treba izbegavati nakon treninga:

1. Gazirana pića

Gazirana pića sadrže veliku količinu jednostavnih šećera koje telo brzo apsorbuje. Reč je o brzom izvoru energije, koji će izazvati njegov brzi pad, a neće ponuditi nikakvu nutricionističku korist.

Uz to gazirana pića podstiču dehidriranost organizma, što nije najsrećnije rešenje nakon treninga. Ako želite da pijete nešto s ‘mehurićima’, nutricionisti savetuju mineralnu gaziranu vodu u koju ste stavili nešto svežeg limuna ili limete.

2. Alkoholna pića

Alkohol može biti diuretik zbog čega se dovodite u veći rizik od dehidracije, a manjak tečnosti može da prouzrokuje neugodan mamurluk.

Preporučuje se da umesto alkohola popijete prirodan voćni sok, a ako baš želite alkohol, lagano pivo je najbolja opcija jer hidrira telo bolje od drugih alkoholnih pića.

3. Kafa i kofeinski napici

Pića s jakom kofeinskom bazom ne hidriraju organizam, niti nude pouzdan izvor energije. Umesto toga dodajte nešto organskog kakaa u smuti koji će vas oporaviti nakon fizičkog napora.

Izvor: Pun kufer

Foto: Pixabay