Znak za UZBUNU: Pandemija SPREČAVA redovnu vakcinaciju 80 miliona dece

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Oko 80 miliona dece mlađe od godinu dana u 68 zemalja pod rizikom je od zaraznih bolesti kao što su morbile jer pandemija COVID-19 sprečava sprovođenje rutinskih vakcinacija.

Ovo upozorenje uputili su Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi).

“Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nismo nikad videli u životu”, rekao je izvršni direktor Gavi doktor Set Berkli, na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ovaj znak uzbune upućuje se nekoliko dana pred Svetski samit o vakcinaciji koji će virtuelno biti održan 4. juna, a domaćin će biti Velika Britanija.

Kako su Svetska zdravstvena organizacija, Fond UN za decu (Unicef) i Gavi naveli u saopštenju, pandemija ograničava rutinsku vakcinaciju iz više razloga.

Neki roditelji ne žele da izlaze zbog mera ograničenja kretanja, zbog nedostatka informacija ili zato što strahuju da će biti zaraženi koronavirusom.

Pored toga, brojni zdravstveni radnici nisu na raspolaganju zbog restrikcija kretanja ili njihovog prebacivanja na borbu protiv pandemije.

Uz to, zbog pandemije su prizemljeni brojni avioni, a logistički i saobraćajni problemi remete dostavu vakcina, rekla je medijima generalna direktorka Unicefa Henrijeta For.

Od marta sistematska služba vakcinacije dece posebno protiv morbila, poliomijelitisa (dečje paralize), ali i protiv kolere, meningitisa i tetanusa poremećena u razmerama bez presedana od pokretanja proširenih programa vakcinacija 1970-ih godina.

Prema podacima koje su prikupile UN i Gavi, funkcionisanje službi sistematskih vakcinacija znatno je poremećeno u najmanje 68 zemalja što bi moglo da pogodi oko 80 miliona dece mlađe od godinu dana.

SZO savetuje zemljama da procene rizik prema lokalnoj dinamici širenja koronavirusa, kapacitetu njihovog zdravstvenog sistema i interesu za javno zdravlje da se sprovedu kampanje vakcinacije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay