Železnica radnicima duguje milion evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Železnica radnicima duguje milion evra

  Zbog neisplaćenih obaveza prema radnicima, protiv preduzeća Železnice Srbije AD mogao bi da se pokrene stečajni postupak, piše Danas.

  Budući da Železnica Srbije čini sve da osujeti poverilačka prava svojih zaposlenih, kroz blokirane račune, kao i promenom titulara prava svojine na svojoj nepokretnoj imovini, na mene se od mojih klijenata, poverilaca Železnice vrši pritisak da podnesem predlog za pokretanje stečajnog postupka protiv Železnice, ističe za Danas advokat Slaviša Vukosavljević, jedan od zastupnika radnika Železnice.

  Ističući da iznos koji poverioci potražuju, što po osnovu glavnog duga, što po osnovu kamate, prelazi milion evra, advokat podseća da se sporovi vode već jedanaest, dvanaest godina.

  U pitanju su potraživanja za smenski rad, topli obrok, regres, i strukovni zahtevi rukovodilaca lokomotiva. Potraživanja datiraju još od 2005-2006. godine, a danas je iznos kamate na osnovu tih potraživanja veći od iznosa glavnog duga i on u mnogome premašuje 100 miliona dinara.

  Zbog neisplaćenih obaveza Železnice Srbije AD prinuđen sam da podnesem predlog za pokretanje stečajnog postupka protiv Železnice, ističe Vukosavljević. On naglašava da je svestan da postoje ograničenja prema Zakonu o stečaju i da se stečajni postupak ne može pokrenuti protiv onih pravih lica čiji je osnivač Republika.

  Ukoliko bude odbijen predlog za pokretanje stečajnog postupka, ostaje nam pravo na osnovu Zakona o stečaju da u parničnom postupku utvrđujemo solidarnu odgovornost osnivača, u ovom slučaju Republike, za dugove svog preduzeća, konkretno Železnice Srbije AD.

  On smatra da Železnica kao poslodavac prema svojim poveriocima, zaposlenima, postupa na krajnje neprincipijelan način i izbegava izmirenje svojih obaveza. Ne znam da li će zbog svega toga iko odgovarati, a pomenutu kamatu na kraju plaćaju poreski obaveznici, ističe, Vukosavljević.

  Železnice AD su izgubile spor sa petoro svojih radnika zbog neisplaćenih dugova. Troškovi nisu mogli da budu naplaćeni od Železnice, pa je javni izvršitelj stavio zgradu Železničko tehničke škole na licitaciju, koja je greškom u Katastru bila upisana kao vlasništvo Železnice Srbije.

  Greška u Katastru je ispravljena, ali radnicima nisu isplaćena dugovanja.

  Izvor: Danas

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE