Železnice dobijaju novi dispečerski centar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Železnice dobijaju novi dispečerski centar

  U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor o projektovanju Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem u Srbiji, a vrednost ugovora je oko milion dolara.

  Ugovor su potpisali generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović i zamenik generalnog direktora Projektnog instituta „NIIAS“ Andrej Pavloskij.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je posle potpisivanja ugovora da će novi dispečerski centar dati mogućnost da se upravlja kompletnim železničkim saobraćajem u Srbiji.

  Istakla je da je procenjena investiciona vrednost dispečerskog centra 20 miliona dolara, ali da će se prava rednsot znati tek posle završetka projektno-tehničke dokumentacije.

  Prema njenim rečima, novi centar je potreban Železnicama Srbije, jer je postojeći star preko 30 godina.

  “Ako hoćemo da se razvijamo, da povezujemo pruge i da se povezujemo sa regionom na pravi način, potreban je moderan centar”, istakla je Mihajlović.

  Ona je rekla da je Srbiji potrebno znanje i iskustvo ruskih železnica i navela da su tri studenta iz Srbije otišla u Rusiju na školovanje sa planom da svoje znanje primene u Srbiji.

  Mihajlović je navela da je pre dve i po godine prosečna brzina vozova bila 40 do 50 kilometara na sat, a na određenim prugama i oko 15 do 20 kilometara na sat.

  Ona je rekla da u Srbiji u ovom trenutku od 3.600 kilometara pruge modernizovano 200 kilometara pruge kojima se ide prosečnom brzinom od 120 kilometara na sat.

  “Ove godine bi trebalo da se modernizuje još 200 kilometara pruge za tu brzinu”, rekla je Mihajlović.

  Ona je dodala da se rade najvažniji projekti, kao što je rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, gradnja pruge Beograd-Budimpešta i modernizacija pruge Beograd-Niš.

  Prvi potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Mišarin istakao je da će novi dispečerski centar biti od velikog značaja za Železnice Srbije i da će doprineti smanjenju troškova, povećanju efikasnosti i većoj privlačnosti železničkog saobraćaja.

  On je rekao da je dobra vest što je broj putnika na srpskim železnicama povećan 1,5 puta i da to pokazuje su na dobrom putu.

  Mišarin je zahvalio Vladi Srbije na zajadničkom radu, kao i na slanju studenata u Rusiju na školovanje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE