Zemlje EU sa najviše slobodnih radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zemlje EU sa najviše slobodnih radnih mesta

  Stopa slobodnih radnih mesta u Evropskoj uniji i evrozoni porasla je u četvrtom tromesečju 2018. na 2,3 posto, pokazuju sezonski neusklađeni podaci Eurostata.

  U trećem prošlogodišnjem tromesečju u EU iznosila je 2,1, a u evrozoni 2,2 posto. Stopa pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom.

  I u EU i u evrozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabeleženo je na kraju prošle godine u uslužnom sektoru, sa stopom slobodnih radnih mesta od 2,6 posto. U industriji i u građevinskom sektoru iznosila je 2,1 posto u EU, te 2,0 posto u evrozoni.

  Među zemljama čijim je uporedivim podacima Eurostat raspolagao, najvišu stopu slobodnih radnih mesta u četvrtom kvatalu 2018. beleži Češka, od 6,0 posto. Slede Belgija i Nemačka sa 3,4 posto, a Austrija sa 3,1 posto.

  Najnižu stopu slobodnih radnih mesta zabeležila je Grčka, od 0,4 posto. Slede Bugarska, Irska, Španija i Portugalija sa po 0,9 posto.

  U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih mesta u pomenutom tromesečju skliznula na 1,4 posto, najniže u nešto više od godinu dana. Slabiju nepokrivenu potražnju za radnom snagom u četvrtom kvartalu registrovale su još Estonija, Irska i Litvanija.

  Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isti period prethodne godine zabilježile su Češka, Austrija, Malta i Nemačka.

  Eurostat je izdvojio u posebnu tablicu podatke za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu, budući da nisu “striktno” uporedivi.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE