"Žene su pokazale da su nezaustavljive"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Žene su pokazale da su nezaustavljive”

  Velika pažnja, kako u Srbiji, tako i svetu, posvećena je rodnoj ravnopravnosti. U poslovnoj zajednici mnogo se govori o izjednačavanju plata žena i muškaraca, istim mogućnostima za napredovanje i slično. Kao žena koja je uspešna u svom poslu u jednoj velikoj kompaniji, Milena Mićanović, koja vodi marketing i PR odeljenje u Vojvođanskoj banci kaže da je, nažalost, i dalje  očigledna nesrazmera između plata muškaraca i žena u našem društvu, a to se posebno odnosi na pozicije u top menadžmentu.

  „Kontinuiranom emancipacijom, celoživotnim učenjem i preskakanjem prepreka, koje su možda i ozbiljnije i brojnije nego kod muškog kandidata na putu do odrađenog poželjnog posla, žene su pokazale da su nezaustavljive, posebno kada se usredsrede na određeni cilj. Verujem u našu snagu i žensku solidarnost“,kaže ona.

  Kako se na rodnu ravnopravnost gleda u Vojvođanskoj banci?

  Često se ponosimo činjenicom da je Vojvođanska banka pretežno ženska po svojoj strukturi zaposlenih. Kada govorimo o upravljačkim pozicijama, žene su, takođe, u vođstvu, ali je broj muškaraca na visokoodgovornim pozicijama približno isti. To je odnos koji želimo da održimo i negujemo u budućnosti – stručnost i uspeh bez obzira na pol.

  Radite u industriji u kojoj pretežno prednjače muškarci, a na poziciji gde prednjače žene. Kako vi na to gledate?

  Ne bih se složila da u bankarskom sektoru prednjače muškarci. Danas je na poziciji predsednice Izvršnog odbora ukupno 10 žena od 26 banaka, koliko ih posluje u Srbiji, pri čemu u top 10 najvećih banaka čak pet žena ima tu najodgovorniju ulogu. Guverner Centralne banke je, takođe, žena. To su ohrabrujuće poruke za sve nas u narednim godinama. Ako pogledate finansijsku industriju u Evropi, videćete da je Kristin Lagard predsednica najvažnije bankarske institucije u Evropi – Evropske centralne banke. Poslednja istraživanja pokazuju da u 25 najvećih evropskih banaka žene drže jednu trećinu članova borda, što je za 15 odsto više nego deset godina ranije. Uverena sam da će u narednim godinama te brojke ići u korist žena.

  Da li danas uopšte postoje „muške” i „ženske” profesije?

  Ako izuzmemo određena zanimanja, rekla bih da danas nema te podele. Svakog od nas treba posmatrati kao pojedinca, koji ima svoje kvalitete, znanje i iskustvo i aspiracije za dalje, gde pol ne treba da bude određujući faktor.

  Da li je za uspešnu karijeru potrebno mnogo odricanja? Kakvo je vaše iskustvo?

  Kao i za sve u životu, važno je imati balans, voleti ono što radite i težiti ka ispravnim ciljevima. Odricanja su neminovna, a ja pokušavam uvek da napravim kompromis između poslovnih i privatnih obaveza, da dovoljno kvalitetnog vremena provedem sa svojom porodicom, da deci pružim potrebnu podršku i pažnju, da svoj posao radim najbolje što mogu i da imam bar malo vremena za sebe.

  Šta danas čini jednu uspešnu ženu?

  Uspešna je ona žena koja je zadovoljna svojim životom, koja je ispunjena i srećna u svakom pogledu. Žena puna energije, ali koja odiše mirom, sigurnošću i odlučnošću – nešto je čemu sve treba da težimo. Sve možemo da ostvarimo u životu ako se tome dovoljno posvetimo i žarko to želimo.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: BIZLife/Sanda Mokanić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE