Žene u BiH manje RADE i manje PLAĆENE od muškaraca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene u BiH manje RADE i manje PLAĆENE od muškaraca

  Žene u Bosni i Hercegovini zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u proseku i do 300 konvertibilnih maraka manju platu u odnosu na muške kolege.

  To je pokazalo istraživanje portala Posao.ba, koje urađeno na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba. Na ovom servisu za online istraživanje plata ispitanici sami unose visine plata, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plata na bh. tržištu rada.

  Na osnovu podataka iz istraživanja, najviša plata žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plata muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju platu 2.040 u proseku, a muškarci 2.368 KM.

  U IT industriji prosečne plate žena i muškaraca su skoro izjednačene, gde žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558 KM.

  “Svetli primer gde žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plata menadžerki iznosi 1.662 KM, a njihovih muških kolega 1.234 KM. Takođe na poziciji direktor filijale u bankarstvu, žene imaju platu 2.013 KM, muškarci 1.918 KM”, stoji u saopštenju.

  Analizirajući podatke ispitanika iz poslednjeg Posao.ba istraživanja “Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osetno više žena.

  Takođe, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM, ali je i više žena koje imaju platu veću od 2.500 KM mesečno u odnosu na muške kolege.

  U istraživanju “Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje da li bi i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gde su prema odgovorima muškarci spremniji da napuste BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osećaj nesigurnosti.

  Podaci takođe pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu firmu radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE