Žene u Srbiji zarađuju i do 16% manje od muškaraca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene u Srbiji zarađuju i do 16% manje od muškaraca

  Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je da platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

  Mihajlović je povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

  “Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje”, istakla je Mihajlović.

  Ona je navela da je epidemija virusa korona dodatno “osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo”.

  Mihajlović je dodala i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

  “Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca”, zaključila je Mihajlović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE