Živimo (ne)kvalitetno i (ne)srećni smo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Živimo (ne)kvalitetno i (ne)srećni smo

  Najsrećnije se živi u Finskoj, a najvelikodušniji su Indonežani. Grad sa najboljom reputacijom je Tokio, a kvalitet života najbolji je u Kanadi. Na svetskim listama po nivou sreće, velikodušnosti, indeksu demokratičnosti, Srbija se ne kotira baš “najbolje”.

  Sudeći po listama koje je na društvenim mrežama podelio Spectator Index, Srbija se ne kotira visoko po indeksu demokratičnosti, kvalitetu života, nivou sreće, reputacije i velikodušnosti.

  Svetski izveštaj o sreći ispituje socijalnu podršku zemlje prema stanovnicima, slobodu građana da biraju način života, velikodušnost, nivo korupcije i Bruto domaći proizvod po stanovniku.

  Najsrećnije države su severnoevropske i to Finska, Norveška i Danska. Slede ih Island, Švajcarska i Norveška. Kosovo* je na 66. poziciji po indeksu sreće, Rumunija 52, dok je Srbija prema podacima Svetskog izveštaja o sreći na 78. mestu. Susedne zemlje slično rangirane su Crna Gora koja je 81, Hrvatska mesto niže i Makedonija koja je 89. po indeksu sreće.

  Bosna i Hercegovina lošije je pozicionirana od regiona i nalazi se na 93. mestu. Ipak, Bugarska koja se nalazi na 100. poziciji i Albanija koja je 116. zemlja po redu jesu najlošije rangirane države u regionu u ovom izveštaju.

  Sudeći po ovom izveštaju, najnesrećniji su stanovnici Burundija, Centralnoafričke države i Južnog Sudana, koje se najslabije kotiraju od ukupno 156 zemalja.

  Kada je u pitanju lista velikodušnih zemalja Srbija se rangira na 129. poziciji. Na prvom mestu je Indonezija, a slede je Australija i Novi Zelend, Amerika i Irska. Slovenija je na 44. mestu, BiH, Kosovo, Albanija i Crna Gora uspešnije su od Srbije, dok je Makedonija 130, a Hrvatska 133. zemlja.

  Po Indeksu demokratičnosti koji u zemljama sveta svake godine proračunava list Ekonomist, Norveška je na čelu liste, dok je na drugom i trećem mestu prate Island i Švedska. Severna Koreja poslednja je kada je u pitanju ovaj indeks, dok je Ruska federacija na 144. poziciji.

  Srbija se nalazi na 63. mestu od ukupno 167 zemalja i ta pozicija nas svrstava u nepotpune demokratije.

  Gradovi dobre reputacije obuhvaćeni su istraživanjem koje sprovodi Institut za reputaciju. Kriterijumi korišćeni u ovom istraživanju jesu BDP, stanovništvo kao i poznatost države.

  Od 56 metropola, glavni grad Japana zauzeo je prvo mesto. Drugi grad po redu je Sidnej, treći Kopenhagen, četvrti Beč. Moskva je poslednja i nalazi se na 56. poziciji. Srpskih kao i gradova susednih zemalja, sem Budimpešte, na ovoj listi nema.

  Kopenhagen je poneo titulu najbezbednijeg grada, dok je najnebezbedniji Meksiko Siti.

  Kada je u pitanju kvalitet života, Kanada je zemlja koja se može pohvaliti standardom života svojih građana jer je na prvom mestu, dok se ispod nje rangiraju Danska, Švedska i Norveška.

  Hrvatska je na ovoj listi 28, a Grčka 29. Ni Bugarska nije daleko i zauzima 33. poziciju, dok je Rumunija pet mesta lošije rangirana. Srbija se kvalitetom života svojih stanovnika, sudeći po ovom istraživanju, ne može pohvaliti jer je rangirana na 71. mestu. Ta pozicija je čini tek desetom zemljom od začelja ove liste.

  Naši građani lošije žive od građana Paname, Azerbejdžana, Tunisa, Belorusije i Kazahstana. Iranci imaju najlošiji kvalitet života i rangirani su poslednji, na 82. mestu.
  [preporucene_vesti ids=”319484″]

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE