ZVANIČNO, đaci mogu da nose BILO KOJE maske

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZVANIČNO, đaci mogu da nose BILO KOJE maske

  Prilikom boravka đaka u školama u Srbiji biće prihvatljive bilo koje maske hirurške, epidemiološle ili platnene. U mnogim gradovima se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije.

  To je izjavila Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

  “Deca u školama borave svakodnevno i nejekonomičnije je da koriste platnene, pamučne maske, s tim da se redovno peglaju i peru”, rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade.

  Prema njenim rečima, maska pomaže i jer onemogućava dodirivanje usta i nosa, što sprečava i unošenje virusa, koji se ne prenosi samo kapljično. Naglasila je da uz to u školama naročito važno da se obezbedi i razdaljina između đaka.

  Epidemiolog Predrag Kon je, odgovarajući na pitanja novinara, demantovao da je ikada rekao da školsku godinu treba odložiti.

  Smirivanje epidemiološke situacije

  U Srbiji je prethodnih dana došlo do stabilizacije i smirivanja epidemiološke situacije sa daljim trendom pada broja novooinficiranih koronavirusom, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

  Prema rečima Kisić Tepavčević, u mnogim gradovima Srbije su se stekli uslovi za ukidanje ranije proglašene vanredne situacije.

  “U Kruševcu i Šapcu u prethodna 24 časa nije potvrđen nijedan novi slučaj infekcije. U tom periodu je u Beogradu i Nišu procenat pozitivnosti jedan odsto, u Kragujevcu dva a u Novom Sadu i Kraljevu tri odsto dok su manja iskakanja zabeležena na području Odžaka”, kazala je Kisić Tepavčević.

  Ocenila je da su epidemiološke mere dale efekta i da su doprinele stabilizaciji situacije u Srbiji.

  Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da “nema dileme” da se epidemiološka situacija u Beogradu “ubrzano i nedvosmisleno” smiruje.

  “Ima opština u Beogradu gde nemate nijednog sumnjivog na COVID-19 i jasno se vidi da će situacija ići ka smirivanju, naravno uz sprovođenje svih mera koje definitivno daju rezultate”, kazao je Kon.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE