Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je sve cilj antikriznih mera?

    Od antikriznih mera koje se iščekuju od Vlade Srbije ne zavisi samo smanjivanje minusa u državnoj kasi, što je osnovni cilj. Uspešnost sprovedenih mera uticaće na mnogo šta drugo: i koliki će biti kurs evra, koji diktira i cene u prodavnicama, ali i vrednost dugova i mogućnost rasta izvoza. Od tih rešenja zavisi i da li će Srbija moći da se zaduži pod povoljnijim uslovima, da li će nas investitori zaobilaziti ili verovati da se u Srbiji može pozitivno poslovati, kolike će nam plate i penzije biti…

    Problem ekonomije Srbije mnogo je veći od pitanja fiskalnog deficita, a prema rečima Nikole Pavičića, počasnog predsednika „Tarketa“ i člana Nacionalnog saveta za privredni oporavak, kratkoročne mere koje se predlažu samo uzaludno troše energiju i ne menjaju stanje u zemlji.

    Pročitajte i >>> Dogovorene mere za smanjenje rashoda i oporavak privrede

    – Srbija ima problem sistema, koji se više ne može popravljati, već mora temeljno da se menja – kaže Pavičić za „Novosti“. – Sve kratkoročne mere koje se predlažu, poput zamrzavanje plata u administraciji, idu na popravku sistema, ali to nije dovoljno. Postoje dva osnovna uzroka krize. To je cena zaduživanja i nerealni kurs dinara. Srbija mora da poveća proizvodnju, a sa visokim kamatama to niko u svetu nije uspeo. Država u kojoj su kamate visoke neće rasti. Neophodne su nam cene zajmova koje su na nivou zemalja Evropske unije.

    Drugi problem je, po njegovom mišljenju, precenjen dinar.

    – Sa jakom nacionalnom valutom niko nije napravio izvoz – kaže naš sagovornik. – Jak dinar je glavni krivac za propadanje naših proizvodnih preduzeća i glavni krivac za 400.000 izgubljenih radnih mesta od 2009. godine do danas. Jak dinar označava samo interes uvoznog lobija koji uništava nacionalnu proizvodnju i izvoz. Prave mere ne mogu da se donesu za nedelju dana, ali ne mogu dugo ni da čekaju. Ohrabruje što konačno gledamo istini u oči, i tek ako sagledamo stvarnu situaciju, možemo i da donesemo pravo rešenje.

    Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da mere moraju da budu predstavljene naredne sedmice, a da će u narednih mesec dana, posle usvajanja ekonomskih mera, uslediti rebalans budžeta i dodao da deficit ove godine ne sme da bude veći od 4,6 odsto bruto društvenog proizvoda, kada je u pitanju republički deficit.

    – Pojedinačne mere su besmislene, ukoliko nisu simultane. Bilo kakvo zamrzavanje plata i penzija, pojedinačno sprovedene bez drugih strukturnih reformi, bačeno je vreme uzalud – kazao je Dinkić. – Vlada Srbije, prvi put u ovih 12 godina, radi na kompleksnom programu mera koji će obuhvatiti i mere štednje u javnom sektoru, ali i mere aktiviranja investicija u privatnom sektoru kako bismo imali brži privredni rast.

    Dinkić je rekao da je Ministarstvo finansija i privrede dalo predlog mera vezanih za budžet koje bi trebalo preduzeti, restrukturiranje javnih preduzeća i za izmenu važnih zakona.

    – Mi ne radimo na programu mera samo za smanjivanje deficita, već na kompletnom programu reformi – rekao je Dinkić. – Konsenzusom ćemo doći do mera koje će omogućiti i da se zaustavi tenzija oko deviznog kursa, jer je potpuno jasno da oni koji investiraju u hartije od vrednosti očekuju mere Vlade.

    Prema rečima potpredsednika Saveta stranih investitora, Gabora Bekifija, strani investitori očekuju da država definiše sopstvenu ulogu u ukupnoj privredi.

    – Država sada igra dvostruku ulogu – kreira ukupan okvir za poslovanje i učestvuje u privredi kroz državne kompanije – kaže Bekefi.

    – Trebalo bi Vlada da bolje razjasni te dve uloge i napravi fer uslove za sve na tržištu, bilo da je reč o državnim ili privatnim kompanijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE