Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odbrana srpskog žita pravno i kontramerama

    Na zasedanju centralnog komiteta CEFTA sporazuma, koji je zakazan za 22. jul u Beogradu, zatražiće se ukidanje odluke makedonske vlade, koja je ograničila uvoz žita iz Srbije, izjavila je  pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

    "Ministarstvo je hitno zatražilo zasedanje centralnog tela CEFTA, zajedničkog komiteta, koji je zakazan za 22. jul, u Beogradu", rekla je Todorović. Ona je navela da očekuje da će Srbija na tom sastanku dobiti podršku svih zemalja članica i da će se "mera koju je uvela Makedonija proglasiti nelegitimnim i zatražiti njeno hitno ukidanje".

    Pročitajte i >>> Trgovinski rat Srbije i Makedonije zbog vina i brašna?

    "Makedonija je i prošle godine u novembru uvela sličnu meru i Srbija je tražila da se to stavi na raspravu u redovnom zajedničkom komitetu u Tirani i pred samo zasedanje Makedonija je tu meru ukinula", istakla je ona i dodala da je reč o pritisku koji nema pravno utemeljenje.

    Makedonija uslovljava svoje uvoznike kupovinom žita domaće proizvodnje već četiri godine.

    "Mi smo reagovali u skladu sa pravilima CEFTA, prvo smo išli na bilateralni kolosek, kako se i predviđa, a nakon konsultacija te mere su i ukidane. U ovom slučaju smo odmah zatražili hitnu sednicu", ukazala je Todorović.

    Pročitajte i >>> Makedonija uslovljava uvoz pšenice i brašna iz Srbije

    Cilj je i da se na predstojećem zasedanju donese odluka koja će se primenjivati i u slučajevima kada se te mere ponavljaju, kao i da se automatski mogu uvesti neke kontramere, rekla je pomoćnica ministra i naglasila da bi takve mere bile odmah u CEFTA i odobrene.

    Paralelno sa procedurom zakazivanja centralnog komiteta Ministarstvo trgovine je krenulo u konsultacije sa Ministarstvom poljoprivrede, kako bi pronašli način da zaštite domaće proizvođače i izvoznike.

    "Želimo da pokažemo da smo kredibilan partner, ali i da zaštitimo proizvođače. Konsultacije su na dnevnom nivou, i tražimo način kako da preduzmemo meru koja bi pogodila makedonski izvoz, prvenstveno sezonskog voća, povrća i vina. Mi tražimo, međutim, kako ćemo obrazložiti taj zahtev, da bismo bili na liniji CEFTA sporazuma", zaključila je Todorović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE