Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci koji posluju u Srbiji sve pesimističniji

    Nemačke firme u Srbiji pokazuju veoma pesimističan stav u pogledu perspektive poslovanja, što nije bio slučaj prethodnih godina, kaže Ronald Seeliger.

    Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja kazao je na konferenciji za novinare da 68 odsto nemačkih firmi koje ovde posluju ocenjuju da su izgledi loši, a samo deset procenata da se situacija može poboljšati.

    "To je loše, takav stav nije bio prethodnih godina", naveo je Seeliger.

    Naveo je da su 2007. i 2008. godine nedostižne i da je razvoj privrede u ovoj godini beznačajan.

    Na pitanje kako ocenjuju Srbiju kao dobro mesto za investiciju, 88 odsto nemačkih firmi je odgovorilo da je dobromesto za investiranje. Prošle godine ta ocena je bila 90 odsto.

    "Nemačke firme imaju kontrolu nad radnicima, nad proizvodnjom, nad time gde će plasirati robu. Spremnost da se zaposli više radnika je prisutna, ali je to slaba tendencija", kazao je Seeliger.

    "Nakon nekoliko godina, nestala je ta euforija. Hemofarm je zaposlio ranije dosta radnika, ali ove godine to ćemo verovatno isključiti, dostigli smo svoj maksimalni investicioni ciklus. Verovatno će druga preduzeća koja su anketirana manje da zapošljavaju nego ranijih godina", naveo je Seeliger, koji je i prvi čovek Hemofarma.

    On je kazao da su nemački investitori zadovoljni zapolenima.

    "Srpski radnici su motivisani, visoko obrazovani, kvalifikovani, ako bude trebalo radne snage-ona ne manjka", naveo je Seeliger.

    Ono čime nisu zadovoljni su borba protiv korupcije i javna uprava.

    "Mi smo srpskoj vladi saopštili svoje nezadovoljstvo i probleme sa javnom upravom ali se tu ništa ne menja, to nisu neki veliki problemi, nego jednostavni, ali se ne rešavaju", kazao je Seeliger.

    Važna nam je i predvidljivost ekonomske politike, da možemo da planiramo dugoročno, kao kod svake kompanije i teško nam je na kratak rok da planiramo. "Ako se promene neki okviri za godinu dana – mi ne možemo da regujemo, moramo ili da smanjujemo ili zatvaramo investiciju, zbog toga nam je bitna postojana ekonomska politika", kazao je on.

    "Mi naravno nećemo prestati da svoju snagu usmeravamo ka dobrobiti Srbije, jer je dobrobit Srbije i naša dobrobit. Mi smo tu da podržimo Srbiju, ali i ona mora da sarađuje. Mi možemo da sredimo probleme u našim preduzećima, ali ako imamo dobru podlogu (puteve, dugoročne mere, reforme kojih se treba pridržavati)", naveo je on.

    On kaže da nemački privrednici ovde vide prave inicijative od vlade i od premijera ali da je problem u sprovođenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE