Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Metaforama protiv najava MMF da nema povećanja

    Ukoliko rezultati budu dobri, penzije i plate u javnom sektoru će se povećati, kažu ministar finansija i premijer, nakon izjave šefa Misije MMF za Srbiju Džejmsa Rufa da neće biti povećanja primanja.

    Ukoliko u ovoj godini postignemo dobre rezultate, biće prostora za povećanje od 1. januara sledeće godine. Ne možemo još govoriti o tome koliko bi povećanje moglo biti, ali je sigurno da neće biti onoliko koliko ljudi očekuju, izjavio je Dušan Vujović na Samitu guvernera u Bečićima.

    Ministar je rekao i da, zbog povećanja plata i penzija, nije razmatrano povećanje poreza, ali da će biti uvedene druge kompenzatorne mere, ukoliko za to bude bilo potrebe.

    Moramo da verujemo u reforme, jer drugog izlaza nema, kategoričan je Vujović. Svi se slažemo u tome da smo u teškoj situaciji, a ja se pitam ko može da izađe iz teške situacije bez troška i žrtava.

    Mere koje sprovodimo su najbolje moguće i tu nema dileme. Sve drugo je bacanje prašine u oči. Zato smo i došli u sedmi nivo pakla, jer pričanjem gluposti samo klizimo do dna.

    Vujović je podsetio na to da razgovori s predstavnicima MMF počinju u ponedeljak i istakao da je normalno što šef misije MMF ima suprotno mišljenje od njega kada je u pitanju povećanje plata i penzija.

    To što neko ko obavlja ulogu kontrolora više voli da gleda ovu drugu stranu, konzervativnu, i kaže da želi da sačeka pa onda da skoči, u skladu je s njegovom pozicijom, kazao je Vujović.

    Mi nećemo ništa raditi unapred i na veresiju. Kad ostvarimo rezultate, odnosno ono što smo postavili kao cilj, bez odlaganja ćemo povećati plate i penzije. Nema razloga da budem pesimista. Nalazimo se na veoma dobrom putu. Svi fiskalni pokazatelji su izuzetno pozitivni i nadmašuju sva prethodna predviđanja.

    Vujović je istakao i da će se sledeće nedelje lomiti koplja oko toga čije su računice bolje, kao i da se prvi put dešava da MMF svoje projekcije prilagođava našim projekcijama.

    Prošle godine su projektovali 1,6, pa 1,8 odsto, a sada su na osnovu ostvarenja u prvom kvartalu prešli da projektuju od 2,3 do 2,5, rekao je ministar finansija. Najverovatnije će ići minimum sa 2,3 odsto rasta BDP u 2016. godine, a moguće i 2,5 odsto.

    Vučić: Rufa izvukli iz konteksta

    Ako budemo imali dobre rezultate, povećaćemo plate i penzije, a kako stvari sada izgledaju, to ćemo moći da uradimo, istakao je i premijer Aleksandar Vučić.

    Komentarišući izjavu Džejmsa Rufa da neće biti povećanja plata i penzija jer Srbija kasni u reformi javnog sektora, premijer kaže da je ta izjava izvučena iz konteksta.

    Ruf je u toj izjavi dao mnogo dobrih i izvanrednih stvari, a ta je ocena izvučena iz konteksta, jer je on rekao da se neće povećavati plate i penzije ukoliko ne bude dodatnih fiskalnih ušteda.

    Naši fiskalni rezultati su nikad bolji, makroekonomska situacija takođe. MMF je i pre godinu dana imao isti zaključak, pa smo mi ipak povećali plate.

    https://www.bizlife.rs/vesti/mmf-je-civilizovani-uterivac-dugova/

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE