Zaboravite "lažne vesti", zaboravite "post istinu", nova stvarnost su ALTERNATIVNE ČINJENICE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaboravite “lažne vesti”, zaboravite “post istinu”, nova stvarnost su ALTERNATIVNE ČINJENICE

  U vremenu kada je „tehnologija“ odlučila da se bori protiv „lažnih vesti“ na društvenim mrežama, a pojam godine po Oksfordskom rečniku „post istina“, koja odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, onda ono što se prethodnih dana dešava u SAD nije ništa senzacionalno.

  Američki mediji bruje o pres konferenciji novog portparola Bele kuće Šona Špicera (Sean Spicer), načinu na koji ju je „izveo“ i objašnjenju savetnice novog predsednika Donalda Trampa, Kelien Konvej (Kellyanne Conway).

  Špicer je, kako navode mediji, izašao pred novinare, „ispalio“ pet tvrdnji od kojih četiri nisu tačne, ne dozvolivši novinarima da postave pitanja. Jedna od stvari koju je izgovorio je i „činjenica“ da je Trampova inauguracija bila “najposećenija inauguracija svih vremena“.

  Međutim, kada je savetnica Konvej odgovarala na pitanja u vezi ove teme na NBC-iju zaprepastila je javnost sledećim odgovorom.

  “Vi kažete da je to laž. Šon Špicer, naš portparol – izneo je alternativne činjenice.”

  O ovome piše i Vašington post koji smatra da je izraz “lažne vesti”, jedna od popularnijih fraza u poslednjih godinu dana, otišao u prošlost, da bi ga zamenile “alternativne činjenice”.

  „Alternativne činjenice“ su prema američkim medijima novi način obraćanja nove administracije medijima i građanima, jer ako je Trampova administracija spremna da laže o nečemu što je tako očito i neupitno poput posećenosti inauguracije, samo zamislite o čemu su još spremni lagati, navodi se u dokumentu koji se pojavio na društvenim mrežama i koji je navodno napisao bivši službenik Bele kuće, a u kojem pojašnjava što to Trampov tim pokušava da izvede.

  Nezavisno od toga ko je autor dokumenta, u njemu ima nekoliko dobrih zapažanja, jer Tramp već mesecima koristi vlastite “činjenice” kad mu prave ne odgovaraju. I portparol Bele kuće i Trampova savetnica u zadnja su dva dana potvrdili kako pokušavaju postaviti presedan tvrdeći kako ne priznaju koncept činjenica – oni imaju svoje, “alternativne činjenice” i služiće se njima, piše Vašington post, dodajući za kraj: “Dobrodošli u novu stvarnost – odnosno stvarnosti”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE