Zec o Geoksu: SUBVENCIJE su tipičan znak da država NIJE DOBRA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zec o Geoksu: SUBVENCIJE su tipičan znak da država NIJE DOBRA

  Ekonomista Miodrag Zec izjavio je, povodom odlaska italijanske kompanije Geoks iz Vranja, da u Srbiji nikada nije urađena “kost benefit” analiza subvencionisanja stranih investitora.

  On je ocenio da su “subvencije tipičan znak da država nije dobra”.

  Zec je za N1, osvrćući se na slučaj kompanije Geoks koja je od države Srbije dobila 11,2 miliona evra subvencija, a sada zatvara fabriku u Vranju, rekao da ne treba gledati pojedinačne slučajeve, već opštu sliku.

  “Važnije pitanje je smisao subvencija i subvencionisanja uopšte i uloga države u oblikovanje ekonomskog sistema”, poručio je Zec, ističući da smo postali “žrtve mantre da je najlepše i najuzbudljive deliti javni novac bez jasnih kriterijuma”.

  “Ako postoje subvencije, to je tipičan znak da država nije dobra. Zašto se (investitori) useljavaju u druge zemlje koje to nemaju. To vam je kao miraz – ako se neko ne može udati bez miraza, znači da mu nešto fali”, slikovito je objasnio.

  Srbiji je, kako je dodao, potrebno da se napravi analiza troškova i koristi (kost benefit) od subvencija, što nikada do sada nije urađeno.

  “Mi očigledno nemamo koncepciju. Propala je Koštana, je l’ smo ikad raspravljali zašto je propala? Pa propao je Geoks. Šta se dobilo s Geoksom? Možda je vlada dala sve te plate. Da li mi uopšte možemo proizvoditi cipele i po kojoj ceni”, upitao je Zec.

  Dodao je da se sve svelo na jednog čoveka koji ide sa kasicom prasicom i treba nešto da reši. “Niti može, niti treba, niti zna! Vlada ništa ne proizvodi, samo distribuiše javni novac”, podsetio je Zec.

  IZJAVA DANA: Vučić priznao koliko dugo je znao da GEOX odlazi

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE