10 tajnih filmskih trikova za koje treba da znate

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 tajnih filmskih trikova za koje treba da znate

  Filmovi i serije divan su svet u koji možemo da zaplovimo, da mu se prepustimo i da fantaziramo… Vrlo lako zaboravljamo na svoje probleme. Ipak, da bi kreirali taj savršeni nestvaran svet, filmski stvaraoci pribegavaju raznim trikovima.

  Sajt Bright Side otkriva vam neke od tih trikova koje svakodnevno viđate u filmovima, a verovatno skoro da ni ne primećujete. E pa, od sada ćete na neke filmske scene gledati drugačije.

  Uvek mokar asfalt

  Da li ste primetili kako u noćnim scenama likovi uvek voze mokrim putevima, kao da je kiša padala? To je zato što mokar asfalt estetski mnogo bolje izgleda. Takođe, daje bolji kontrast i bolje reflektuje svetlo.

  Lažna gužva

  Naravno, nemoguće je dovesti na filmski set hiljade ljudi. Pre svega, to bi preopteretilo budžet. Zato filmski stvaraoci koriste sledeće metode: stvaraju efekat mase tako što slikaju malu grupu ljudi pod pravim uglom a onda „završavaju“ tj dopunjuju masu uz pomoć kompjuterske tehnologije. Druga metoda jeste – lutke na naduvavanje, koje su korišćene u filmu „Kraljev govor“.

  kraljev-govor-ytb

  Mleko u prahu umesto droga…

  Koriste se još i vitamini i šećer u prahu.

  … i kukuruzni sirup kao krv

  Ne postoji jedinstveni recept za krv korišćenu u filmu, ali najčešće je to kukuruzni sirup pomešan sa prehrambenom bojom. U vreme crno-belih filmova korišćen je čokoladni sirup. Njam!

  Rekviziti za erotske scene

  Jedna od najtežih scena na filmu za glumce jesu erotske scene, treba biti opušten i bez srama. Zato se koriste različiti rekviziti i „cake“: Stavljaju se jastuci između partnera, a glumice oblače diskretan veš u boji kože. Reditelj Džon Turturo rekao je da je jednom stavio Kejt Vinslet na gimnastičku loptu kako bi verno prenela scenu seksa.

  Bezbedne cigarete

  Nemojte biti iznenađeni ako vaši omiljeni glumac ili glumica, koji promovišu zdrav način života, puše cigarete jednu za drugom na velikom ekranu. Ovakvo pušenje ne škodi njihovom zdravlju, jer se, po pravilu, koriste biljne cigarete bez nikotina. Poznato je da je Džesika Parker, odnosno Keri u seriji „Seks i grad“, stalno pušila ovakve cigarete.

  Da bi se snimila samo jedna scena u kojoj određeni lik puši, potrebno je oko 10 snimanih scena – a to bi bilo katastrofalno po glumčevo zdravlje.

  Mini specijalni efekti

  Da ne bi suviše preopteretili budžet, filmski stvaraoci traže način da kreiraju posebno skupe specijalne efekte (rušenje velelepnog objekta na primer). Neki koriste kompjutersku tehnologiju, a najčešće mini kopije objekata: nebodera, aviona, automobila, letelice… Ovakve male kopije deluju vernije nego kompjuterski napravljeni objekti.

  Ukusno staklo

  Vrlo retko se dešava u akcionim filmova da nema scena u kojima se lomi staklo. Koliko puta se samo desilo da lik prolazi kroz prozor, lomeći staklo. Tradicionalno, koristi se šećerno staklo. Ne može se razlikovati od pravog, bezbedno je i veoma ukusno. U poslednje vreme sve više se koristi tanko, plastično staklo.

  Razgovor u autu

  Razgovor se toliko oduži, a vozač više gleda u sagovornika nego ispred sebe – ne brinite se, niko neće poginuti. Da bi se snimile takve scene, auto stoji na platformi.

  Lubenica – asistent inženjera za zvuk

  Masovna pucnjava često se zamenjuje vatrometom, a zvuk ptičijih krila simulira se okretanjem stranica neke knjige. Glavni asistent inženjera za zvuk jeste lubenica: može se napraviti zvuk udarca u lice, jakog udarca u glavu, ili lomljenja jajeta zmaja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE