100 % plata za zaražene: "Korona aneks" za 10 kolektivnih ugovora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  100 % plata za zaražene: “Korona aneks” za 10 kolektivnih ugovora

  Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da je zbog posledica epidemije koronavirusa dopunjeno 10 posebnih kolektivnih ugovora.

  Te dopune su u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije kojim se poslodavcima preporučuje da obezbede pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto za zaposlene koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog koronavirusa ili zbog izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa tom bolešću.

  “Izdali smo preporuku da poslodavci omoguće zaposlenima, koji imaju decu u uzrastu do 12 godina i boluju od hroničnih bolesti, da rade od kuće. Takođe, omogućili smo i upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade, bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu, a izmenjen je i Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenje epidemije zarazne bolesti”, rekao je Đorđević.

  On je na konferenciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) “Dostojanstveni rad u uslovima pandemije” istakao da su zbog situacije izazvane korona virusom, više nego ikada potrebni saradnja, razumevanje, solidarnost i zajednički rad.

  Uz to je “neophodno obezbediti makroekonomsku stabilnost i održati privrednu aktivnost u Srbiji, kako bi materijalni položaj naših građana bio bolji”, rekao je Đorđević, saopštilo je Ministarstvo.

  Dodao je da je Ministarstvo neprekidno pratilo stanje na tržištu rada i implementaciju mera aktivne politike  zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

  “Uz dodeljenu subvenciju za samozapošljavanje sopstveni posao pokrenulo je 1.266 nezaposlenih lica, dok se uz subvenciju poslodavcu zaposlilo 1.503 nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica”, azao je Đorđević.

  Sindikalac: Teško sa ovakvom politikom

  Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da je dostojanstven rad onaj koji omogućava dobar život i ocenio da je Srbija od toga daleko.

  On je kazao da su u Srbiji prosečna plata i minimalna plata za po 20 odsto manje od potrošačke odnosno minimalne potrošačke korpe, te da oko 70 odsto zaposlenih ima platu manju od prosečne plate.

  “Za pet godina u Srbiji profit poslodavaca je porastao za 285 odsto, a u istom periodu prosečne plate za 22 odsto, a minimalci za 42 odsto i taj profit nije podeljen sa radnicima”, istakao je Orbović.

  On je naveo da će Srbija sa ovakvom politikom teško u dužem vremenskom periodu da dođe do dostojanstvene zarade i rada.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE