100 posto zarade medicinarima obolelim od korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  100 posto zarade medicinarima obolelim od korone

  Svim zdravstvenim radnicima u Srbiji koji obole od COVID-19, država će obezbediti isplatu punog iznosa zarade, a ne samo 60 odsto, kao za obično bolovanje, piše sajt Lozničke novosti.

  Sajt piše da je to epilog vesti o Opštoj bolnici u Loznici u kojoj je uprava obavestila zaposlene da ne može poštovati preporuku Vlade Srbije o isplati razike od 40 odsto pune plate obolelim zdravstvenim radnicima, jer nema sopstvenih sredstava.

  O tome su u ponedeljak zaposleni u toj bolnici obavestili agenciju Beta.

  Kako su tada agenciji Beta rekli zaposleni, situacija u Opštoj bolnici u Loznici je alarmantna, a u čitavom Mačvanskom okrugu se beleži najveći broj novih slučajeva korona virusa.

  Iako nije bilo predviđeno da loznička bolnica uđe u kovid-sistem, zbog priliva novih pacijenata koje više ne može da primi kovid-bolnica u Šapcu, Grudno odeljenje bolnice u Loznici čije renoviranje još nije završeno, pretvoreno je u KOVID-odeljenje, a bolnica u “crvenu zonu”.

  Pomoćnik direktora Opšte bolnice, Zoran Kovačević, rekao je za Lozničke novosti da preporuku Vlade o isplati punih plata obolelom zdravstvenom osoblju mogu sprovesti samo veće bolnice koje imaju sopstvene prihode, pogotovo tercijarne ustanove u Beogradu.

  “Sada je RFZO, koji je naš finansijer, verovatno pod pritiskom izašao i ponudio da praktično plati sve ono što prethodno nije, i na taj način je rešena dilema”, rekao je Kovačević.

  Naveo je da će obolelom zdravstvenom osoblju biti isplaćeno sto odsto zarade za prvih mesec dana bolovanja, a ukoliko se bolovanje produži i na drugi mesec, “opet važi onih 60 odsto plate”.

  Goran Savić, predsednik Sindikata “Nezavisnost” u lozničkoj Opštoj bolnici, rekao je za Lozničke novosti da su ga iz uprave obavestili da će svi zaposleni koji su pozitivni na COVID-19, dobiti celu platu.

  Savić je objasnio da “po tački 101A dopune kolektivnog ugovora, koje su u martu, kada se pojavila epidemija COVID-19, potpisali sindikati u zdravstvu i predstavnici Ministarstva zdravlja, svaki radnik ima pravo na stopostotnu nadoknadu ako se zarazi ovim virusom”.

  “Ako nešto usvoji Vlada, ne znam zašto se to drugačije tumači u RFZO, to je odluka, nije preporuka” rekao je Savić.

  Sajt Lozničke novosti pita “zašto je Vlada Srbije uopšte i donela preporuku da bolnice isplate punu platu zaposlenima koji obole od COVID-19, kada se unapred znalo da to mogu učiniti samo pojedine ustanove?”.

  “Zar nije bilo poštenije odmah na početku odlučiti da razliku od 35 odsto nadoknadi država, pa do ovakvih nezadovoljstava medicinskih radnika ne bi dolazilo”, piše u tekstu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE