Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NAJBOGATIJI Amerikanci plaćali MANJI POREZ

    U Sjedinjenim Američkim Državama 400 najbogatijih porodica plaćale su porez po manjoj stopi nego prosečni poreski obveznici.

    U izveštaju Bele kuće je istaknuto da su ove porodice od 2010. do 2018. godine plaćale porez po stopi od 8,2 odsto. One čine 0,0002 procenta od ukupnog broja poreskih obveznika u SAD.

    Tokom navedenog perioda uplatile su 1,8 biliona dolara poreza, što je manje u odnosu na to koliko su uplatili ostali Amerikanci. Prosečni građanin je 2018. plaćao porez po stopi od 13,3 odsto na svoj prihod.

    Ovaj izveštaj je objavljen nakon što su demokrate tražile da se bogati i korporacije više oporezuju, a kako bi se osigurala finansijska sredstva od 3,5 biliona dolara potrebnih za poboljšanje javnih usluga i infrastrukture – školstvo, zdravstvenu zaštitu, plaćeno odsustvo sa posla i borbu protiv klimatskih promena.

    Republikanci se protive ovom predlogu. Kongresmen iz ove stranke iz Teksasa Kevin Brady smatra da će se oporezivati „oni koji su teško zaradili“, te je nezadovoljan mogućnošću da to bude „najveće širenje države blagostanja ikada“.

    Ranije istraživanje nevladine organizacije ProPublica pokazalo je da su neki od najbogatijih Amerikanaca, među kojima su Jeff Bezos, Michael Bloomberg, Warren Buffett, Carl Icahn, Elon Musk i George Soros, platili vrlo malo poreza na bogatstvo.

    Ukazano je da je ovo posledica postojećih poreskih pravila. Većina Amerikanaca su radnici sa niskim ili osrednjim platama i plaćaju porez na ono što zarade – plate. S druge strane, najbogatiji Amerikanci prihode ostvaruju investicijama koje se manje oporezuju od plata, ako se ostvaruju u kontinuitetu dužem od godinu dana.

    Bogati mogu izbeći plaćanje poreza na imovinu ukoliko je ne prodaju. Nadležni sada istražuju one koji su imali neoporezivani rast vrednosti imovine.

    Međutim, poreska stopa od 8,2 odsto možda nije tačna zbog mogućih metodoloških greški. To znači da bi stopa mogla biti manja – šest odsto, ali i veća – 12 odsto. U obzir nisu uzete sve ostale vrste oporezivanja, piše CNBC.

    Izvor: Agencije

    Foto: Beta_AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE