Cene SKAČU, ni inflacija NE MIRUJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene SKAČU, ni inflacija NE MIRUJE

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u Srbiji u septembru bila 5,7 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine, a 0,8 odsto veća nego u avgustu.

  Pri tome je gotovo 60 odsto međugodišnje inflacije bilo opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče – cenama neprerađene hrane i energenata, koji čine jednu četvrtinu potrošačke korpe.

  Cene neprerađene hrane su u septembru, u odnosu na isti mesec prethodne godine bile veće za 17,9 odsto, pretežno kao posledica rasta cena svežeg povrća od 36,2 odsto i rasta cena svežeg mesa od 15,1 odsto.

  Cene energenata su u istom periodu povećane za 9,5 odsto, pre svega kao posledica snažnog rasta cene nafte na svetskom tržištu i dostizanja njenog pretkriznog nivoa, koji je za posledicu imao i povećanje cena derivata nafte na domaćem tržištu od 16,3 odsto u odnosu na septembar prethodne godine kada su cene bile na znatno nižem nivou.

  Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će u naredna dva tromesečja najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona od 3,0 plus minus 1,5 odsto.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE