5 stvari o kojima bi upravnici gradilišta trebalo da vode računa tokom pandemije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  5 stvari o kojima bi upravnici gradilišta trebalo da vode računa tokom pandemije

  Građevinska industrija nalazi se u izazovnim vremenima. Propisane zdravstvene bezbednosne mere podrazumevaju socijalnu distancu i što manje kretanja, što stvara veliki pritisak na izvođače radova, investitore i sve ostale u građevinskom lancu. Preporučene mere mogu da dovedu do usporavanja radova i smanjenja efikasnosti, kao i ugrožavanja vremenskih rokova realizacije projekata. 

  „Koliko god ograničavajuće bilo raditi s manjim timovima i biti izvan lokacije, još uvek postoje načini održavanja građevinskih projekata“, konstatuje Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu. Na osnovu iskustava klijenata – građevinskih kompanija širom sveta, Bojan navodi pet ključnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju svi rukovodioci gradilišta koji posluju u tekućim, kriznim okolnostima. 

  5 stvari o kojima bi upravnici gradilišta trebalo da vode računa tokom pandemije

  Koliko god da je ograničavajuće raditi sa manjim timovima i biti izvan lokacije, još uvek postoje načini održavanja građevinskih projekata. 

   

  • Pregledajte bezbednosni protokol

   

  Bezbednost pre svega! Sve dok je gradilište otvoreno, postoji odgovornost za bezbednost svih zaposlenih. Obavezno implementirajte najnovije preporuke vezane za pandemiju COVID-19, uključujući pravila o poštovanju socijalne distance i obratite pažnju na sve nove savete koji se objavljuju. U datim okolnostima nastavak poslovanja i osiguranje bezbednosti timova na gradilištu će možda podrazumevati novi pristup planiranju aktivnosti, izmenjenu komunikaciju ili raspored poslova, ali potrebno je sve prilagoditi da bi se osigurala bezbednost svih zaposlenih.

   

  • Nastavite da komunicirate

   

  Komunikacija je ključna. Razgovarajte sa svojim timom, klijentima, izvođačima i dobavljačima, kako biste razumeli na koji način se oni prilagođavaju novonastaloj situaciji i kako možete da sarađujete da biste pronašli odgovarajuća rešenja i nastavili da radite. Softveri za komunikaciju i saradnju, poput Microsoft Teams-a ili Slack-a, mogu biti korisni, međutim saradnja na digitalnim nacrtima pomoći će timu da se usresredi na postojeći projekat, a istovremeno  omogućava planiranje zadataka kako bi svi poslovi bili blagovremeno i efikasno završeni.

   

  • Koristite tehnologiju za efikasno planiranje građevinskih zadataka

   

  Redovno pratite stanje vašeg projekta. Delegiranje zadataka i komunikacija sa klijentima, kolegama i kooperantima su sami po sebi izazovni, a rad na daljinu može dodatno da poveća složenost ovih zadataka. Korišćenje softvera može da vam uštedi vreme u planiranju zadataka i upravljanju ljudskim resursima na gradilištu.

  „Ključno sredstvo za planiranje posla koji treba obaviti jeste digitalni nacrt sa označenim svim aktivnostima na gradilištu. Softver PlanRadar omogućava filtriranje zadataka prema statusu – da li su u pitanju tekući ili završeni zadaci, prema rokovima, prioritetima kao i vrstama zadataka, kako biste dobili jasnu sliku o tome koje aktivnosti možete da obavite sa manje radnika na licu mesta“ – objašnjava Petković. „Nebitno je da li zadatak treba da obavi manji ili veći tim – u digitalni nacrt u PlanRadar aplikaciji možete da unesete sve informacije o projektu, kao i samu komunikaciju. Odgovorna osoba potom dobija obaveštenje o predstojećim i novim rokovima, kao i najnovije informacije o statusu pojedinih aktivnosti putem push poruke, kako ključni rokovi ne bi bili propušteni“ – dodaje. 

   

  • Obratite pažnju na podizvođače

   

  Pazite – kašnjenja se sabiraju! Zbog toga će vam korišćenje on-line alata za saradnju koji je namenjen građevinarstvu omogućiti praćenje svakog koraka na gradilištu. Softver PlanRadar omogućava analizu izvršenih zadataka podizvođača, tako da ćete moći da pratite koji podizvođači rade u skladu s rasporedom, koji član tima je preopterećen poslom ili ko kasni sa izvršavanjem projekata.

   

  • Koliko god je to moguće smanjite broj aktivnosti na samom gradilištu

   

  Sa sofisticiranim sistemom obeležavanja zadataka, ceo tim ne mora da bude istovremeno prisutan na gradilištu. Ako jedan član tima može da zabeleži nedostatke, odredi zadatke i ažurira status pomoću mobilnog uređaja, tim može zajedno da radi nezavisno od vremena i mesta. 

  „Svaki član tima koji koristi PlanRadar može da organizuje svoje zadatke na ovaj način, s obzirom na to da se sve informacije automatski sinhronizuju na svim uređajima, čime se osigurava jasan i precizan pregled projekta. Takođe, zadaci se mogu kreirati iz veb aplikacije i dodeliti odgovornoj osobi, a da pritom kreator zadatka ne mora da napusti kancelariju ili svoj stan“ – pojašnjava nam Bojan.

  PlanRadar je Software as Service (SaaS) rešenje za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i u oblasti nekretnina. Koristi se za građevinsku dokumentaciju, upravljanje zadacima i nedostacima, sertifikaciju i održavanje nekretnina, predaju projekata, itd. PlanRadar je dostupan putem veb aplikacije (za sve pretraživače) ili putem aplikacije za sve pametne telefone i tablete (iOS, Android, Windows), a zasniva se na digitalnom tlocrtu ili arhitektonskom planu, omogućavajući dokumentovanje, komunikaciju i praćenje informacija. Digitalizacijom poslovnih procesa, PlanRadar smanjuje učestalost grešaka, štedi vreme i obezbeđuje značajan rast efikasnosti. Intuitivna i jednostavna za korišćenje aplikacija omogućava uštedu i do 70% troškova. Sedište kompanije je u Beču i trenutno ima više od 7.000 klijenata iz 43 države.

  Izvor: BIZlife

  Foto: PlanRadar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE