54. i 55. Bitef: Rimini protokol i Frank Vigru u drugoj polovini festivala

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  54. i 55. Bitef: Rimini protokol i Frank Vigru u drugoj polovini festivala

  Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitef festivala će se održati u Beogradu u periodu od 13. do 25. septembra. Publika će  u okviru glavnog programa imati priliku da vidi četrnaest predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Svi zainteresovani će moći da posećuju i izuzetno bogat i raznovrstan prateći program. Umetnički fokus festivala će biti na dehumanizaciji tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni. Predstave koje istražuju ovaj umetnički fenomen će dominirati u drugoj polovini festivala.

  Rimini protokol i Frank Vigru u drugoj polovini festivala

  Tako će na Bitefu gostovati predstava Konferencija odsutnih, čuvenog Rimini protokola, koju potpisuju svo troje autora ovog kolektiva – Helgard Haug, Štefan Kegi i Danijel Vecel. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, ova predstava duhovito preispituje sve popularnije „predstave-franšize“, koje nastaju kao odgovor na, pandemijom ili ekološkom svešću otežan međunarodni saobraćaj. Detaljno razrađen umetnički i tehnički plan predstave realizuju, u drugoj sredini, lokalni izvođači. U predstavi Konferencija odsutnih ti izvođači su gledaoci koji se pozivaju da uzmu učešće i tako omoguće izvođenje fikcionalne situacije (međunarodne naučne konferencije), jer zbog pandemije naučnici, navodno, nisu mogli da doputuju na istu.

  Vrhunac umetničke linije koja istražuje dehumanizaciju izvođačkih tela je projekat koji će zatvoriti ovogodišnji Bitef. Radi se o francuskoj predstavi-instalaciji Fleš reditelja Franka Vigrua u produkciji njegove Compagnie D’Autres Cordes. Ona nema fabulu, potpuno je apstraktna, gotovo nadrealistička, te se svodi na prostornu instalaciju s naglašenim vizuelnim, atmosferskim i zvučnim efektima. Njeni akteri su tela dvoje plesača čiji je „ljudski identitet“ radikalno razgrađen kostimom, svetlom, dimnim efektima i drugim scenskim sredstvima. Pored gostovanja na Bitefu sa ovom produkcijom, Frank Vigru će, u okviru pratećeg programa festivala, održati  i masterklas namenjen prvenstveno studentima muzike i izvođačkih umetnosti, koji će se baviti njegovim radom na hibridizaciji disciplina, a posebno razmatranjem dijaloga između muzike, zvuka, slika i tela u pokretu. Biće to razmena mišljenja o načinu na koji Vigru pristupa dizajnu zvuka u vezi sa drugim disciplinama: plesom, pozorišnim predstavama, video-radovima.

  Fleš, režija: Frank Vigru, foto: Quentin Chevrier

  Razgovor i projekcija umesto izvođenja Pluća uživo

  Zbog nepredviđenih okolnosti, predstava Pluća u režiji Žige Divjaka neće biti izvedena na ovogodišnjem Bitefu. U predviđenim terminima 15. i 16. septembra u 20h publika će moći da pogleda snimak predstave sa srpskim i engleskom prevodom u Bitef teatru, te da 16. septembra, prisustvuje razgovoru Minje Bogavac sa Žigom Divjakom. Besplatne ulaznice je potrebno obezbediti unapred putem sajta i blagajne, a za povraćaj novca za već kupljene ulaznice molimo Vas da kontaktirate blagajnu (blagajna@bitef.rs, +381 69 899 24 00).

  Prodaja ulaznica

  PRODAJA ulaznica može se obaviti putem sajta www.bitef.rs.

  Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%.

  Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na BLAGAJNI Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića). Kontakt: blagajna@bitef.rs, +381698992400

  Radno vreme blagajne:

  od 26. avgusta do 13. septembra: 11h‒15h (osim nedeljom)

  od 13. do 25. septembra: svim danima 11h‒15h i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

  Način plaćanja na blagajni:

  • Plaćanje u gotovini.
  • Plaćanje preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).

  COVID–19 nepredvidive okolnosti i pravo na izmene

  Program Bitefa se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite od koronavirusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je u skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica. Može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca.

  Sve eventualne promene će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama festivala. Apelujemo na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca i računamo na vaše razumevanje i strpljenje, kako bismo svi bili bezbedni i sigurni.

  Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa – regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala su MTS, Erste Bank a. d. Novi Sad i Coca-Cola Hellenic Srbija.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE