Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedina žena koja se našla na listi najboljih direktora po mišljenju zaposlenih

    Jedina žena koja je dospela na Glassdoor listu najboljih direktora po mišljenju zaposlenih je Šaren Turnej iz kompanije Vicoria Secret koja je zauzela 42. od ukupno 50 mesta.

    Zašto na ovoj listi nema više žena? Prema rečima Šeril Sandberg, operativne direktorke Facebook-a, žene su kritičnije od muškaraca, a uspešne dame su manje ’voljene’ od strane kolega u odnosu na muškarce. Ipak, ovo nije slučaj sa direktorkom Vctoria Secret-a, s obzirom da više od 90 odsto radne snage ove kompanije čine žene.

    Pitanje žena u upravama velikih kompanija sve je značajnije u poslednje vreme. Evropska komisija je krajem prošle godine usvojila predlog zakona kojim se predviđa da se do 2020. godine u bordu direktora kompanija nađe 40 odsto žena. Sudeći prema natpisima u stranim medijima, pitanje rodne ravnopravnosti žena u svetu biznisa sve češće se postavlja. Ovom tematikom počela je da se bavi i operativna direktorka Facebbok-a koja se u svojoj knjizi osvrnula na psihološke apekte koji sputavaju žene na putu uspeha.

    Popularna britanska kolumnistikinja Lusi Kelavej, i sama jedna od moćnih žena, nedavno je u članku Financial Timesa pokušala da objasni zašto su žene kao šefovi manje prihvaćene od svojih muških kolega. Naime, dame moraju biti impresivnije i okrutnije, što ih dovodi do toga da ih zapolseni smatraju ’zastrašujućim’. Pored toga što im na putu uspeha ovakav stav može pomoći, izgubiće poene kod svojih zaposlenih. Kako žene postaju  sve značajniji ’igrači’ u svetu biznisa možda je vreme da društvo odbaci ideju da žene mogu biti ili majke ili zastrašujuće ambiciozne žene, zaključuje Business Insider.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE