Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jat bi sa strateškim partnerom bio profitabilan već sledeće godine

    Srpski avioprevoznik Jat Airways bi sa strateškim partnerom postao profitabilan već naredne godine, izjavio je generalni direktor Jat-a Vladimir Ognjenović.

    "U slučaju da ne dođe do partnerstva, prema projektovanom poslovanju, kompanija bi mogla da ostvari likvidnost", istakao je Ognjenović, dodajući da JAT posluje sa gubitkom kao i većina aviokompanija, što je delimicno posledica globalne ekonomske krize.

    Planirano je, kako je rekao Ognjenović RTS-u, da se taj gubitak smanji ove godine. On je ponovio da će krajem maja u Srbiju stići prvi Airbusovi avioni, naglasivši da srpski avioprevoznik počinje obnovu flote posle više od 20 godina.

    JAT trenutno pregovara o zakupu po dva Airbusa 320 i 319 i jednog aviona ATR 500, dodao je Ognjenović. Prema njegovim rečima, JAT je sa aviokompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisao "kod šer" ugovor o saradnji, koji ne podrazumeva samo zajedničku prodaju karata već i zajedničke letove.

    JAT će tako imati zajedničke letove na 21 destinaciji Etihada, a Etihad na 23 destinacije srpske aviokompanije. Ognjenović je kazao da će tako domaća vazduhoplovna kompanija posle 20 godina pokriti i najudaljenije destinacije, poput Australije, Kine i Južne Afrike.

    Takođe, JAT će moći da prodaje karte po svojim tarifama i kroz svoje distributivne kanale. Zbog toga će se, kako je rekao, prihod JAT-a na nekim linijama udvostručiti, a na drugima ostvariti veći rast.

    "Preko Abu Dabija putovaće se na istok, a preko Berlina i Diseldorfa, sa kompanijom air Berlin koja je partner Etihada, leteće se ka severnoj Americi. Time će i cene i vreme provedeno na putu biti konkurentnije nego kod drugih kompanija", dodao je Ognjenović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE