Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Plan za Srbijagas narednih dana

    Vlada Srbije bi u toku ove ili naredne nedelje trebalo da usvoji plan za restrukturiranje i reorganizaciju "Srbijagasa", koji će smanjiti troškove tog preduzeća između 30 i 32 odsto, najavila je danas minstarka energetike Zorana Mihajlović.

    Taj plan predviđa izdvajanje iz tog javnog preduzeća distribucije i trgovine, transprota i skladištenja u dva posebna preduzeća.

    Cilj restrukturiranja je da se spreči finansijski slom "Srbijagasa" čiji dugovi iznose više od milijardu evra i dalje zaduživanje države i da se osbezbedi kvalitetniji gas i održive cene, koje bi mogle u narednom periodu da budu i smanjene, kao i bolja isporuka gasa, rekla je Mihajlovićeva i dodala da neće biti otpuštanja radnika.

    Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da Ministarstvo energetike ima pribavljena sva pozitivna mišljenja za usvajanje tog plana i da će u svakom slučaju biti usvojen u narednih desetak dana.

    "Imamo preduzeće Srbijagas u ozbiljnim finansijskim i poslovnim gubicima, koje je iskazalo kapital 26 puta manji ove godine, u odnosu na prethopdnu godinu", istakla je MIhajlovićeva, dodajući da ukupna dugovanja JP "Srbijagas" iznose oko 1,1 milijardu evra.

    Planom za restrukturiranje "Srbijagasa" predviđeno je da se u prvoj fazi sprovede finansijska i poslovna konsolidacija i rešavanje problema u kompaniji do 31. oktobra, a u drugoj fazi da se forimraju dva preduzeća sa 100 postotnim učešćem državnog kapitala – Transgas za transport i skladištenje i Srbijagas AD za distribuciju i trgovnu, do kraja godine.

    Ministarka je rekla da bi do kraja 2014. godine trebalo da bude formirano energetsko preduzeće, koje će biti lider na Balkanu, u vidu holdinga, u koji bi ušli Transgas, Transnafta i Elektromreža Srbije.

    Mihajlovićeva je dodala da ne želi da taj plan za reorganizaciju "Srbijagasa" bude shvaćen "kao lična priča" između nje i generelnog direktora preduzeća Dušana Bajatovića, već da je to u interesu srpskog energetskog sistema.

    Odgovarajući na pitanje novinara, Mihajlovićeva je istakla da realizacija projekta "Južni tok" neće biti ugorožena, jer plan treba da donese stabilnost "Srbijagasu".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE