Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skuplji proizvodi iz Hrvatske nakon njenog ulaska u EU

    Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, pojedini proizvodi koje Srbija uvozi iz te zemlje biće skuplji nekoliko puta, a najviše će poskupeti poljoprivredni proizvodi, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

    Kako je rečeno na sednici Udruženja za trgovinu PKS-a, među poljoprivrednim proizvodima koji će biti manje konkurentni na tržištu Srbije i CEFTA regiona, nakon 1. jula, su duvan i proizvodi od duvana, mleko i mlečni proizvodi, jaja, prirodni med, sojino ulje, kao i mesne prerađevine i konzerve.

    Pročitajte i >>> CEFTA komentar – Akcenat na šećeru i cigaretama

    Prema nekim proračunima, kako je rečeno u PKS-u, carina na određene proizvode iz Hrvatske biće povećana sa prosečnih 4,5 odsto na 13,2 odsto.

    Naglašeno je i da će izvoz šećera iz Srbije u Hrvatsku biti nepovoljan, dok izvoz drugih proizvoda iz Srbije za koje takođe postoje određene izvozne kvote u EU, kao što su vino, junetina, pastrmka i šaran neće bitnije uticati na bilansnu razmenu sa Hrvatskom.

    Pročitajte i >>> CEFTA komentar – Potencijalna mogućnost za Srbiju

    Prema rečima savetnice Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Jadranke Zenić Zeljković, Hrvatska će sticanjem statusa punopravne članice EU prestati da bude članica CEFTA sporazuma i prihvatiće zajednički režim trgovine EU.

    Ona je naglasila da će trgovina sa Hrvatskom nakon njenog ulasku u EU biti regulisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) što će izvoz hrvatske robe učiniti nepovoljnijim.

    Prema njenim rečima, to je šansa za Srbiju jer će hrvatska roba biti skuplja i manje konkurentna zbog povećanja carina, i Srbija bi mogla da poveća plasman svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište CEFTA regiona.

    Zenić-Zeljković je dodala da će se najveće promene u regionu dogoditi pri izvozu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu (mleka i mlečnih prerađevina, mesa, keksa i cigareta) zbog carina na te proizvode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE