Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska u EU, šansa za širenje tržišta

    Ulaskom u EU prestaje članstvo Hrvatske u CEFTA sporazumu i upravo to može da bude podsticaj da Srbija proširi prisustvo i ponudu na tom tržištu, ali i da preko Hrvatske dalje plasira srpske proizvode na tržište EU, itsakao je Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

    "Hrvatska 1. jula postaje punopravna članica Evropske Unije što će promeniti i neka pravila koja su do sada važila u privrednoj saradnji dve zemlje", rekao je Sertić.

    Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da se plaši izazova i da ide ka zatvaranju tržišta, već naprotiv iskoristi ulazak Hrvatske u EU kao novu privrednu šansu.

    "Značajan broj srpskih proizvoda je već prisutan na hrvatskom tržištu što treba iskoristiti za dalji plasman na tržište EU", ističe Sertić.

    "Iako se često govori o nesrazmernom prisustvu hrvatskih privrednika i hrvatske robe na srpskom tržištu u odnosu na prisustvo srpskih kompanija i proizvoda u Hrvatskoj, za očekivati je da će se ta slika sada promeniti", smatra Sertić.

    Prema njegovim rečima, treba očekivati da će mnogi proizvodni pogoni iz Hrvatske sada biti prebačeni u Srbiju zbog manjih troškova proizvodnje, što, kako je rekao, Srbiji može dometi nove investicije i nova radna mesta.

    Govoreći o posledicama Agrokorovog preuzimanja Mercatorahttps://www.bizlife.rs/vesti/58313-agrokor-i-mercator-zajedno-ce-ostvarivati-7-mlrd-evra, Sertić  je rekao da je reč o klasičnom ukrupnjavanju kapitala, koga će biti i ubuduće, a da je obaveza države da pronađe mehanizam da zaštiti domaće proizvođače.

    "Zatvranje tržišta svakako ne treba da bude nešto za šta će Srbija da se opredeli, već da se kroz podsticajne mere domaćim privrednicima omogući veća konkurentnost", rekao je Sertić.

    Predsednik Privredne komore Srbije rekao je da i paket antikriznih mera koji je juče predstavljene privrednicima u Komori treba da ide u smeru značajnijih sistemskih reformi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE