Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor i Mercator zajedno će ostvarivati 7 mlrd evra

    Agrokor će kupovinom Mercatora ostvarivati godišnje prihode od sedam milijardi evra i zapošljavati 60 hiljada ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih zainteresovanih strana, čime će nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kažu u Agrokoru.

    Komplementarnost kompanija dodatna je snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti kao i dodatnu finansijsku stabilnost te time ujedno  omogućiti i dalje širenje na tržištima regiona, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta, ističe se u saopštenju.

    Realizacija transakcije predviđena je do kraja ove godine, a navodi se da će ovaj potez vlasnički stabilizovati Mercator ali i doprineti boljem profilu Slovenije kod međunarodnih investitora.

    Konzorcijum ističe da je dogovorom osigurano da će Agrokor omogućiti dobavljačima Mercatora da i dalje budu snažno prisutni na prodajnim policama, osigurane su i garancije za zaposlene u Mercatoru, a sam Mercator će postati stabilniji što će mu omogućiti uspeh u pregovorima s bankama u reprogramiranju duga.

    Direktor Mercatora Toni Balažič u subotu je u izjavi za javnost naglasio da sporazum s Agrokorom omogućava da najveći slovenački trgovački lanac dođe do stabilne vlasničke strukture, te da će se Mercatorova uprava i dalje zalagati da se ispune delovi ugovora koji su ključni za korist tekompanije.

    Svemu veliki prostor daju i slovenački mediji koji iznose neke podatke iz ugovora koji inače zvanično nije poznat.

    Ljubljansko "Delo" navodi da je ugovorom kao "okvirni termin" za realizaciju transakcije naveden mart iduće godine, te da u delu slovenačke politike i dalje postoje načelni otpori prodaji državnih kompanija i privatizaciji.

    Komercijalna televizijska stanica POP-TV navodi da je ugovorom Agrokora i vlasnika 43 odsto deonica dogovoreno da će Mercatorov brend ostati na tržištima Slovenije i Srbije, dok će Mercatorove centre i zaposlene u Hrvatskoj i BiH preuzeti Konzum, te da će sedište Mercatora idućih 10 godina ostati u Sloveniji.

    Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da vlasnik Agrokora Ivica Todorić ni nakon što je ugovor potpisan "nema razloga za otvaranje šampanjca" jer je napravio tek prvi korak na "putu s mnogo prepreka" jer mora dobiti odobrenja regulatora više država gde će se njegov udeo na maloprodajnom tržištu opasno približiti visokoj koncentraciji, te da bi za slovenačke regulatorne organe mogla biti upitna i "vertikalna koncentracija" jer Agrokor za razliku od Mercatora ima i proizvodnju hrane.

    Ivica Todorić je nakon potpisivanja Ugovora istakao da su “ovom odlukom najuticajniji poslovni ljudi regiona pokazali da u potencijalu koji se stvara spajanjem ove dve kompanije vide zamajac budućeh privrednog rasta”, naglašavajući da je uveren da ovaj potez predstavlja odličnu poslovnu priču ne samo za Sloveniju i Hrvatsku, već za ceo region.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE