Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski agrar nespreman za liberalizaciju

    Za tri meseca stupa na snagu liberalizacija tržišta kada će 96 odsto poljoprivrednih proizvoda moći da se uvozi bez carine. Srpski agrar nije spreman na smanjenje uvoznih dažbina za proizvode iz Evropske unije.

    Ukidanje uvoznih dažbina će sigurno osetiti naši poljoprivrednici, nespremni za konkurenciju, a profesor Miladin Ševarlić upozorava da će zbog liberalizacije nestati još 250.000 gazdinstava.

    Svi proizvodi koje Srbija nema, poput agruma i drugog južnog voća, liberalizovani su još 2009. kroz dva meseca biće potpuno ukinuta carina na krompir, sušeno voće, smrznute maline i još mnogo toga.

    U posledoj deceniji nestalo je 150.000 seljačkih gazdinstava, a kada stupi na snagu liberalizacija izgubićemo ih još 250.000, tvrdi Ševarlić.

    To je priprema terena za GMO hranu zbog koje će sve ostalo postati nerentabilno!

    Pročitajte i>>>U Srbiji hiljade hektara pod GMO sojom

    Ističući da je agroprivreda najveća razvojna šansa, generalni direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović, takođe, smatra da Srbija nije spremna za carinsku liberalizaciju.

    Sa potencijalima koje ima Srbija bi mogla da od agrara ima bar tri puta veći efekat u vrlo kratkom roku i da umesto sadašnjih 4,5 zarađuje bar 13-14 milijardi evra.

    Pod hitno mora da se donese dugoročna strategija šta će Srbija proizvoditi i da je ne menja svaka nova vlada, jer u poljoprivredu treba godinama ulagati da bi se isplatilo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE