Programeri u Srbiji ne brinu za posao

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Programeri u Srbiji ne brinu za posao

  Programeri i drugi stručnjaci za informacione tehnologije su najtraženija radna snaga na srpskom tržištu, a ne postoji programer u Srbiji koji radi za platu manju od 500 evra. Najbolji se zaposle već na trećoj godini studija.

  Svetski trend da su IT stručnjaci najtraženija "radna snaga", prati i Srbija. Najbolji među njima često se zaposle već na trećoj godini studija i rade za početne plate daleko iznad prosečnih. Stranke kompanije nude odlične uslove, piše Blic.

  Za posao nikad nisam morao da brinem. Već tokom studija ponude su stizale sa svih strana i samo što nas nisu vukli za rukav moleći da ih prihvatimo, kaže mladi IT stručnjak Stefan Kostić koji u računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta izrađuje softvere za brojne državne i privatne firme.

  Ipak, put do sigurnog posla i dobre plate nije bio baš tako lagan. Da bi uopšte upisao smer softversko inženjerstvo na ETF, Stefan je morao da ima odličan uspeh iz srednje škole i da već tada dobro poznaje IT.

  Platu, kaže, ne sme da otkriva, ali dodaje da nema programera koji radi za manje od 500 evra. Nije retka plata od 1.000 evra, bonus plus službeni automobil, kaže Zoran Milić, koji radi za poznatu zapadnu IT kompaniju.

  Studije su i osmišljene tako da pre završetka fakulteta budemo sposobni da odgovorimo zahtevima koji se stavljaju pred nas. Trenutno završavam master studije, a u radni odnos sam stupila početkom školske godine.

  Profesija koju sam izabrala je u velikom razvitku, pa ne moram bolji život tražiti u inostranstvu. Nameravam da upišem doktorske studije i da ostanem u Srbiji, kaže Milanka Bjelica koja je završila računarstvo i automatiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde radi kao saradnik u nastavi.

  Pročitajte i>>>Srpski IT sektor kao inovacioni centar Evrope

  Interesovanje za studije računarstva raste svake godine i to pre svega na fakultetima poznatim po odličnim nastavnim programima iz oblasti IT, na ETF, FTN i FON.  

  Na jedno mesto u upisnom roku u proseku konkurišu po dva, a nekad i tri kandidata, tako da studije na kraju upišu samo najbolji. 

  Naši studenti već na prvoj godini dobijaju priliku za brojne stipendije, a firme se doslovno otimaju za najbolje među njima. Nažalost, iz svake generacije bar 50 studenata ode u inostranstvo, kaže Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na ETF. 

  Ipak, oni koji dobre poslove nađu tokom studija, retko se odlučuju da napuste zemlju. Ko je preduzimljiv, može veoma lepo da zarađuje i na početku studija. Meni je ostao samo diplomski, a već radim u tri firme, zaključuje Vladimir Veljković sa novosadskog FTN.

  Studije su vrlo popularne, potražnja kvalitetnog kadra je znatno viša od ponude, a za nas, nastavno osoblje, svakako je ova oblast izazovna i atraktivna, kaže Ivan Luković, profesor na FTN.

  Prema evropskim i svetskim statistikama, sektor IT je jedna od retkih, ako ne i jedina oblast koja konstantno zapošljava sve više ljudi dok, istovremeno, broj novih radnih mesta rapidno raste. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE