Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon amnestirao bespravnu gradnju

    Skupština Srbije usvojila Zakon o legalizaciji, prema kojem će objekti koji su izgrađeni bez dozvole i posle 2009. godine moći da se legalizuju.

    Iako je prvobitno bilo predviđeno da se ovaj akt odnosi samo na objekte završene do 11. septembra 2009, parlamentarci su, ipak, podržali amandman SPS kojim se „rok“ pomera do stupanja na snagu ovog zakona.

    Kao resorni ministar nisam mogao da prihvatim amandman SPS, niti je to mogla da prihvati Vlada Srbije, posebno što je bespravna gradnja krivično delo, kaže za Novosti ministar građevinarstva Velimir Ilić.

    Ipak, odluka parlamenta mora da se poštuje. Videćemo kakva će biti reakcija Ustavnog suda, da li će u budućnosti opet da nam padne zakon zbog te odredbe kojom se praktično amnestiraju i novi bespravni graditelji.

    Zakon predviđa mogućnost plaćanja legalizacije na rate do 20 godina, a visinu naknade utvrđuju lokalne samouprave. Zakonom je predviđena obimnija projektna dokumentacija i vlasnici objekata će imati veće troškove.

    Neće moći da se legalizuju objekti izgrađeni na klizištu ili močvarnom zemljištu, od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta, zatim objekti na površinama javne namene ili zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima, oni koji su suprotni planskom dokumentu.

    Uz zahtev za legalizaciju, vlasnik bespravnog objekta treba da dostavi geodetski snimak, projekat izvedenog objekta u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja svojine odnosno zakupa na građevinskom zemljištu, ili dokaz o pravu svojine na objektu, zatim dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i dokaz o uplati administrativne takse.

    Parlament je usvojio i Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koji donosi veću sigurnost kupcima i zakupcima stanova i kuća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE