Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odbor usvojio Predlog zakona o budžetu

    Skupštinski Odbor za finansije usvojio je Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu, posle skoro pet sati burne rasprave i predlog budžeta u utorak će se naći pred poslanicima. MMF nadgleda, a demokrate oštro protiv budžeta.

    Predlog budžeta predviđa prihode od 930 milijardi dinara i rashode od hiljadu i 113 milijardi dinara. Deficit budžeta bio bi 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. Taj minus premašuje sedam procenata, ako se uračunaju svi troškovi i prihodi.

    Pri planiranju budžeta vodilo računa o svakom dinaru, bar je tako najavio ministar Krstić. Međutim, kada se sve zbroji, ukupan manjak u kasi, od opštinskih do republičke, veći je nego ove godine i iznosi 7,1 odsto.

    Problem je u tome što će za pokriće tog minusa i za sve obaveze biti potrebno čak pet milijardi evra, a profesor Mihajlo Crnobrnja mislim da bi bio priličan problem da se obezbedi taj novac i smatra da je jedini način da se sadašnji dugovi reprogramiraju, odnosno odloži njihovo plaćanje.

    Crnobrnja misli da je malo verovatno da će se standard popraviti, da će verovatno ostati isti, a, kako je rekao, ne može se očekivati da se PDV ne reflektuje na cene.

    Mnogo je planova u budžetu, poput hitnog usvajanja novog zakona o radu, potom je tu restrukturiranje 153 preduzeća do sredine godine, kao i neizostavne reforme, u lakšem izdavanju građevinskih dozvola, pa reforma javnih preduzeća i penzionog sistema.

    Sve ove brojke neće razmatrati samo poslanici već i delegacija MMF koja je stigla u Beograd i od koje se očekuje zeleno svetlo za novi aranžman.

    Đilas: Povucite Predlog zakona o budžetu

    Poslanici Demokratske stranke najavili su da neće glasati za predloženi zakon i da će uložiti brojne amandmane, dok lider stranke Dragan Đilas poziva Vladu Srbije da povuče iz procedure Predlog zakona o budžetu.

    Đilas je na konferenciji za novinare naglasio, da sadašnji predlog budžeta nema razvojnu komponentu niti ideju kako da pokrene privredu, a Srbija, upozorio je, "u ekonomskom smislu sa tim predlogom budžeta ide ka svom gašenju".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE