Najverovatnije novi tender za KAP

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najverovatnije novi tender za KAP

  Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Perišić najverovatnije će ponoviti tender za prodaju imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta.

  Perišić bi danas trebalo da saopšti odluku o ponudama pristiglim na tenderu za kupovinu imovine KAP-a, a, kako prenose podgorički mediji, najverovatnija opcija je obnavljanje oglasa sa dodatnim rokom od 30 dana za dostavljanje i poboljšanje postojećih ponuda.

  Ponude za kupovinu imovine KAP-a otvorene su prošle sedmice, a dostavili su je nikšićki Uniprom, firma Politropus Alternative iz Tivta, kompanija Get Sales, sa sedištem u Londonu, iza koje stoji nemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda.

  Uniprom je ponudio 28,5 miliona evra, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona evra.

  Firma Get Sales za deo imovine KAP-a nudi 5,1 hiljadu evra, ali i 700 miliona evra investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika.

  Kompanija Politropus Alternative ponudila je 450 hiljada evra za bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu, dok je firma Alemani trade iz Beograda zainteresovana za kupovinu 22 vagona, za koje je ponudila 178 hiljada evra.

  Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a ipak daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.

  Stečaj u KAP je uveden 8. jula, čime je ruski partner izgubio pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona evra, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

  Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čije je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike.

  Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 miliona evra.

  Ruska Centralno-evropske aluminijumske kompanije tužila je u međuvremenu Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći odštetu od 100 miliona evra.

  To je druga tužba firmi u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske, pošto je ranije EN plus grupa najavila da će podneti tužbu tešku 93 miliona evra arbitražnom sudu u Frankfurtu protiv Vlade Crne Gore, zbog, kao je navedeno, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa KAP-om.

  Vlada Crne Gore saopštila je da su obe tužbe neosnovane, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE