Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU: Hrana u Srbiji bezbedna

    Bezbednost hrane u Srbiji je na odgovarajućem nivou, ali se zakonodavstvo mora uskladiti sa propisima Evropske unije, zaključak je skrininga za poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, fitosanitarne i veterinarske politike.

    Skrining je održan u Briselu od 3. do 7. februara, a Evropska komisija upoznala je srpski tim sa zakonodavstvom EU u toj oblasti.

    Bilateralni skrining zakazan je u decembru, kada će Srbija predstaviti komisiji korake koje će da preduzme u procesu usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

    Ministar poljoprivrede, Dragan Glamočić, istakao je da se jedna trećina zakonodavstva EU tiče poljoprivrede i da je skrining dugotrajan proces koji ne zavisi samo od nas.

    Po njegovim rečima, prvi korak na usaglašavanju je da se spusti nivo aflatoksina, pa će već u aprilu dozvoljeni nivo u Srbiji biti vraćen na prethodni nivo od 0,05 mikrograma po kilogramu.

    Da bi se svi propisi uskladili potrebno je vreme pa je neophodno privrednicima omogućiti tranzicioni period, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

    Pročitajte i>>>Pregovori sa EU šansa, a ne gubitak za agrar

    Državni sekretar u Ministarstvu Danilo Golubović, naglasio je da je važno da se državna uprava osposobi za efikasno korišćenje sredstava koja će Srbija dobijati iz fondova pretpristupne pomoći IPA 2.

    Golubović kaže da se razgovaralo i o GMO, objasnivši da se moraju poštovati opšta pravila EU kada je reč o GMO, ali je dodao da se podrazumeva i da to mora biti regulisano domaćim zakonima, posebno u delu trgovine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE