Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Minus će, ipak, pojeftiniti

    Neke banke su spremne da smanje kamate na svoje usluge u dinarima, pre svega na dozvoljeni minus po tekućem računu koji je najskuplji u Evropi sa cenom od 24 do 45 odsto godišnje.

    Ovaj proizvod bankarima donosi veliku dobit i teško da će je se svi jednim delom odreći, ali su pojedini bankari ipak rešili da svojim klijentima ponude bolje uslove.

    Tako je posle preporuke guvernera Narodne banke Srbije, jedna velika strana banka koja će ovih dana to i zvanično saopštiti, odlučila da dozvoljeni minus po tekućem računu smanji sa 34 na 24 odsto. Očekuje se da to učine i druge banke.

    Među njima je i Poštanska štedionica, koja namerava da u narednom periodu smanji kamate, kako na dozvoljeni minus tako i na gotovinske kredite. Kako kažu u ovoj banci, stekli su se uslovi da u ovoj godini kamatne stope na dinare polako krenu nadole.

    Banke dobro zarađuju na pozajmici po tekućem računu i malo njih je spremno da se odrekne te zarade, kaže bankar iz jedne francuske banke.

    Ipak, one koje su zaračunavale veoma visoke kamate treba da ih svedu na razumnu meru, a to je od 24 do 28 odsto godišnje. Građani pozajmicu treba da koriste povremeno, i u određenom iznosu, a ne da opterete celu zaradu ili čak i nekoliko plata.

    Iako mnogi smatraju da bi NBS trebalo da zahteva od banaka da smanje kamate na svoje usluge koje su, pre svega u dinarima veoma visoke, iz ove institucije ipak poručuju da to nije u njenoj moći. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE