Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta stoji iza velikih ugovora američkih firmi u Evropi?

    Američke kompanije očajnički nastoje da preuzmu evropske rivale, a u prilog tome govori i ponuda američkog General Electric-a (GE) da kupi francuski Alstom, kao i pokušaj američkog farmaceutskog giganta Pfizer da preuzme britanskog rivala AstraZenecu.

    Prema ocenama nekih analitičara, glavni razlog američkih giganata za preuzimanje evropskih rivala nije samo širenje poslovanja, već i izbegavanje potencijalno visokih poreza kod kuće, prenela je agencija France Presse.

    Američke kompanije u ofšor zonama ostvaruju ogroman profit, ali ne žele da taj novac vrate kući zbog stope poreza od 35 odsto na vraćanje kapitala. Tako da, umesto da isplate profit akcionarima ili preduzmu investicije u SAD, ove kompanije troše svoj novac u inostranstvu, i upravo će taj novac biti potrošen u dva sporazuma najavljena prošle nedelje.

    Naime, američki GE želi da potroši oko 14 milijardi dolara za kupovinu Alstomovih aktivnosti u oblasti energetike, dok je Pfizer dostavio jednu od najvećih ponuda ikada viđenih u farmaceutskoj industriji za kupovinu britanske kompanije AstraZeneca i to za sumu od 100 milijardi dolara.

    "Porez igra veliku ulogu prilikom razmatranja akvizicija van SAD", izjavio je bivši direktor kompanije "MFS Investment Management", Robert Pozen.

    SAD je među svega nekoliko zemalja u svetu koje oporezuju celokupnu zaradu kompanija (bilo da je ostvarena u zemlji ili van nje), a porez od 35 odsto na ostvareni kapital je jedan od najviših na svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE