7 godina "Čepa za hendikep": Akcija koja je pokrenula Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  7 godina “Čepa za hendikep”: Akcija koja je pokrenula Srbiju

  Akcija koja je i od najmlađih stanovnika Srbije napravila vredne male reciklere i pokrenula celu naciju na jedan plemeniti poduvat, “Čep za hendikep”, traje već sedam godina. O njenom značaju, ali i važnosti uključenosti brojnih pojedinaca, kompanija i institucija koji svojim donacijama daju podršku ovom projektu, govorili smo sa Zoranom Martinovim, predsednikom udruženja “Čep za hendikep”.

  • Akcija Čep za hendikep traje od 2012. godine. Odakle ideja za pokretanje ovog projekta?

  Ideja je nastala pre sedam godina, tamo gde živim – u Domu za stara lica u Zrenjaninu, kada sam razgovarao sa nekoliko roditelja čija deca rade u inostranstvu i gde postoji slična akcija. Tada sam došao na ideju da umesto da prikupljeni čepovi „odlaze“ iz naše zemlje, akciju možemo organizovati u Srbiji i na taj način možemo pomoći onima  kojima je pomoć u vidu nabavke ortopedskih pomagala neophodna. I tako je nastao Čep za hendikep.

  • Koliko je do sada prikupljeno čepova i kupljeno pomagala, ko je sve učestvovao u akciji i na koji način?

  Do sada je prikupljeno 320 tona čepova i kupljeno 85 ortopedskih pomagala. Najveći sakupljači čepova su vrtići i osnovne škole,srednje škole, fakulteti, ambasade, ministarstva, kompanije. Svi oni čepove sakupljaju individualno, svako za sebe i putem naših partnera nam se ti čepovi dostavljaju, ili kao što je najčešće slučaj, mi svojim vozilima preuzimamo prikupljene čepove.

  • Na koji način birate kome će se ortopedska pomagala kupiti – postoji li neki kriterijum?

  Da bismo bili sigurni da su ortopedska pomagala stigla u prave ruke, pažljivo vršimo odabir među pristiglim prijavama putem našeg sajta. Imamo lekarsku komisiju sastavljenu od dva lekara ortopeda i neurologa koji imaju savetodavnu ulogu. Do sada smo razvili mrežu lekara koji su navedeni i na našem sajtu, i koji nam daju svoje stručno mišljenje da li je konkretan zahtev relevantan ili ne. Tu nije kraj, širom Srbije imamo svoje saradnike koji rade u ortopedskim kućama i koji na licu mesta proveravaju opravdanost zahteva.

  • Apatinska pivara je ovoga puta donirala 1 400 000 čepova. Koliko vam pomoć kompanija i privatnog sektora znače u ovoj akciji?

  Svaki vid pomoći i podrške znače mnogo jer mi inače ne skupljamo metalne čepove. Apatinska pivara nam je do sada više puta izlazila u susret prikupljanjem velike količine čepova zahvaljujući kojima smo kupovali ortopedska pomagala. Novčani iznos od donacije 1 400 000 čepova biće deo sredstava namenjenih za kupovinu jedne gusenice za stepenice.

  • U martu ove godine pokrenuli ste i prvi Čep fest? Kakvi su utisci i koji je cilj organizacije ovog festa?

  Prvi Čep fest održali smo 23. marta u Beogradu i ideja je bila da na jednom mestu povežemo osobe sa invaliditetom, osobe sa posebnim potrebama sa svim dosadašnjim sakupljačima čepova i svim ljudima dobre volje i velikog srca. Utisci su sjajni jer smo se tog dana družili ali i omogućili upoznavanje učesnika u akciji sa onim osobama kojima su indirektno pomogli.

  • Koji su dalji planovi udruženja, da li ćete pokrenuti neki novi Čep za hendikep?

  U avgustu ove godine,u saradnji sa jednom organizacijom iz Lazarevca planiramo dečiji Šu-Šu sound festival koji će biti sličan Čep festu u pogledu aktivnosti. Nastojimo da kroz različite igraonice, muzičke radionice i takmičenja animiramo decu i na taj način podignemo svest o važnosti doniranja čepova i pružanja pomoći onima kojima je to neophodno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE