70 mil. EUR Zapadnom Balkanu da kupi vakcine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  70 mil. EUR Zapadnom Balkanu da kupi vakcine

  Evropska unija će donirati 70 miliona evra zemljama Zapadnog Balkana za kupovinu vakcina, izjavila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides tokom rasprave o globalnoj strategiji EU za vakcinaciju u Evropskom parlamentu u Briselu.

  Kiriakides je poručila da da će EU kroz mehanizam deljenja vakcina podržati prioritetne grupe na Zapadnom Balkanu i susedstvu, kao i zdravstvene radnike u zemljama sa niskim prihodima, posebno u Africi.

  “Dodelićemo grant od 70 miliona evra Zapadnom Balkanu, za kupovinu vakcina od zemalja članica. U saradnji sa zemljama članicama radimo i na mehanizu za dodelu vakcina izvan granica EU, pre nego što kovaks sistem bude operativan”, izjavila je evropska komesarka za zdravlje.

  Kiriakides je dodala da EU zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom radi na pomoći od dodatnih 50 miliona eura Zapadnom Balkanu i susedstvu, za borbu protiv epidemije.

  U raspravi u Evropskom parlamentu komesarka za zdravlje naglasila je da je EU zajedničkim nastupom u kupovini vakcina obezbedila veliki broj doza pod povoljnim uslovima, ali da sada ima odgovornost da svoju poziciju iskoristi kako bi podržala druge.

  “Svaki od poteza koje planiramo ima isti cilj: brz, jednak i univerzalan pristupu bezbednim vakcinama. Nijedna zemlja neće biti sigurna, niti će oporavak ekonomije biti moguć dok virus ne bude pobeđen na svim kontinentima”, zaključila je Kiriakides.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE